Chcete okouzlit své blízké dokonalým menu plným nezvyklých receptů? Pak vyzkoušejte tato fantastická jídla, která pohladí vaše chuťové pohárky, ale nezatíží trávicí systém!
Jahodovo-chřestovo-fenyklové "Carpaccio" s terinou Foie Gras a balsamikem
Ingredience: 300 g francouzských husích nebo kachních jater foie gras, mléko, koňak, maldonská sůl (koupíte v Pankráckém Rynku), čerstvě mletý pepř, lanýže, 1 menší fenykl, 6 kusů zeleného chřestu, 200 g jahod, citron, bílý pepř, olivový olej, pastis (anýzový likér)
Postup: Játra nechte odležet den v mléce, poté je očistěte od kanálků a blan a propláchněte. Pak je na hodinu naložte do kvalitního koňaku. Plňte do formy vyložené fólií, ochuťte maldonskou solí, čerstvě mletým pepřem a hoblinami čerstvých lanýžů. Dejte pozor, aby forma byla řádně utěsněna a vyplněna játry. Vložte do nádoby s vodou, aby byla forma ponořena a zahřívejte. Až voda dosáhne teploty 72° C, vyjměte a nechte samovolně vychladnout.
Poté ještě chlaďte v lednici jeden den. Krájejte na plátky a podávejte se zeleným chřestem a fenyklem krájeným na velmi jemné plátky, prohozeným s citrónovou šťávou, pastisem, citronovou kůrou, olivovým olejem, maldonskou solí a bílým pepřem. Vše upravte na talíř společně s plátky čerstvých sezonních jahod.
Pečený candát s černým pivem a grilovanou zeleninou
Ingredience: 4 filety z candáta, maldonská sůl (mořská šupinkatá sůl), plocholistá petrželka, olivový olej extra panenský, 0,2 l piva Velkopopovický Kozel Černý, čerstvě mletý bílý pepř, 5 červených paprik, 2 cukety, 1 větší lilek, 1 citrón
Postup: Očištěné a naporcované kousky candáta prokrojte lehce na kůži, naložte do směsi černého piva, citrónové strouhané kůry, olivového oleje, jemně sekané plocholisté petrželky a čerstvě mletého pepře. Nechte odležet půl hodiny. Poté pečte dozlatova. Po upečení osolte.
Lilek, cuketu a papriky nakrájejte na hrubo, zakápněte olivovým olejem a sekanou petrželkou a pak opečte na grilu dozlatova.
Polentový krém ochucený vanilkou a medem s čerstvým lesním ovocem s drceným pistáciovým oříškem
Ingredience: asi 200g instantní polenty, 400ml mléka, 50g másla, čerstvá vanilka, sůl, med na oslazení, 200g lesního ovoce, 100g loupaných pistáciových oříšků, cukr na karamel
Postup: Mléko a máslo přiveďte k varu, ochuťte vanilkou. Vmíchejte polentu a uvařte ji na stejnou konzistenci, jako když děláte krupicovou kaši. Oslaďte lesním medem, podávejte s ovocem, drceným karamelem a pistáciemi.
Zdroj receptů: Pankrácký Rynek
Foto: Archiv