V úterý proběhl ve studiu Ola Kala na pražských Vinohradech první kurz vaření s časopisem Gurmet. Byli jsme při tom a totéž příště doporučujeme i vám. Šlo o velmi příjemné a poučné odpoledne, které jsme si společně opravdu užily.

Píšu ‚užily‛ s tvrdým y, protože až na pana fotografa, který naše kulinární snažení dokumentoval, byl kurz v ryze dámském obsazení. Čtenářky se sjely ze všech koutů republiky, paní Hanka přijela dokonce až z Ostravy.

Úvodního slova se ujala šéfredaktorka Gurmetu Jitka Rákosníková, která představila sympatickou lektorku Lenku Sapíkovou. Po malém občerstvení a přípitku na zdar naší práce jsme si uvázaly připravené zástěry s logem časopisu, které jsme dostaly jako dárek a daly se do díla.

Dobrý trik nad zlato Myslíte, že připravit dobré listové těsto je složité? Pokud víte jak na to, tak to skutečně těžké není, ale věřte, že i my z redakce „vařícího“ časopisu a proto takříkajíc „od fochu“ jsme se od lektorky Lenky dozvěděly řadu šikovných vychytávek a fíglů. Tohle všechno se samozřejmě podepsalo na výsledné kvalitě a chuti listového těsta, které se s tím kupovaným (jež obsahuje většinou místo dobrého másla levnější rostlinné tuky) vůbec nedá srovnat.

Dokonalé domácí listové těsto musí však být řádně odležené, proto nám Lenka po několika procesech překládání a vyvalování naše těsta uložila do společné ledničky s tím, že si je po skončení akce můžeme odnést domů a posléze z nich něco upéct doma. Na pracovních plochách nám přistálo jiné, několik dní odleželé těsto, které pro nás lektorka předem připravila. A už jsme válely a vykrajovaly…

Jako profesionálky Naučily jsme se vyrábět skvělé kremrole (a plnit je sněhem, který teď už umíme připravit zcela profesionálně). Další v řadě našich zdokonalených dovedností je příprava plněných šátečků (tady jsme dostaly velmi praktické rady ohledně přípravy náplní, zvláště makové, která se nesmí přestat míchat, aby se nepřipálila a kterou Lenka Sapíková v duchu rodinné tradice dochucuje nastrouhaným kokosem). Listové pečivo jsme také vytvarovali do roztodivných tyčinek, kroužků, spirálek apod. a připravili slanou variantu drobného pohoštění, třeba k vínu či pivu.

Na závěr jsme upekly malé paštičky, které nás Lenka naučila nejen plnit nivovou pěnou, ale také lákavě nazdobit. Nu, posuďte sami v naší fotogalerii, nejsou to výtvory hodné mistrů? Však také všechny účastnice kurzu získaly certifikát o jeho absolvování a některé už si hned zamluvily místo v kurzu následujícím. Přidejte se k nám také, máte se věru na co těšit!

Přihlaste se na druhý kurz vaření s Gurmetem Téma druhého kurzu vaření s Gurmetem totiž je: Jak co nejlépe využít celé kuře. Lektor a známý protagonista televizních pořadů o vaření Michal Nikodem vás naučí zpracovat celé kuře tak, abyste z něj získali několik různých pokrmů. Můžete si pak dovolit koupit dražší, ale opravdu kvalitní maso a ještě ušetříte! Připravovat se bude silný kuřecí vývar, paštika z kuřecích jater, kuřecí roláda se špenátem a piniovými oříšky a šťavnaté kuřecí prsíčko s parmskou šunkou a salátem. Naučíte se nejen vykostit kuře, ale i další (nejen) „kuřecí“ triky.

Termín konání kurzu: 11. listopadu od 15 hodin ve studiu Ola Kala, Korunní 115, Praha 3

Cena: 2000 Kč

Přihlášky posílejte na adresu: kurzy@igurmet.cz

Foto: Martin Kubica