V týdnu většinou není čas na žádné velké vyvařování. Ale to neznamená, že sebe a svou rodinu musíte odbýt nedobrými polotovary. Zkuste naše chytré, rychlé a lahodné recepty, které zvládnete raz dva!
Karbanátky ze zbylého rizota
Doba přípravy: 30 minut; nutriční hodnota: 423 kcal
Suroviny na 4 porce: 150 g mozzarelly, 4 sušená, v oleji naložená rajčata, 3 plátky toastového chleba, 400 g hotového rizota, 1 lžíce jemně nasekané petrželky, olej na smažení, 200 g bílého jogurtu, hrst rukoly, sůl
Mozzarellu nakrájejte na kostičky. Rajčata nechte okapat a pak je nakrájejte na kousky. Připravte si čerstvou hrubou strouhanku. Toastový chléb buď rozmixujte v robotu, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
Rizoto promíchejte s petrželkou a namočenýma rukama vytvořte koule. Solit je nemusíte, protože rizoto je slané dostatečně. Do každé koule udělejte důlek a ten vyplňte kostičkami mozzarelly a kousky rajčete, uzavřete a trochu zploštěte do tvaru karbanátku.
Obalte je ve strouhance. Na pánvi rozpalte olej a karbanátky pečte na středním ohni po každé straně asi 5 minut.
Smíchejte jogurt s jemně nakrájenou rukolou a mírně osolte. Pak už jen vnímejte sladěnou kombinaci chutí.
Tip: Rizoto si můžete připravit den předem. Na oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli, přidejte kulatozrnnou rýži, osolte ji a osmažte, dokud nezprůhlední. Poté přilijte půl sklenky bílého vína a po odpaření po částech podlévejte horkým vývarem a promíchávejte, dokud nebude rýže uvařená al dente. Do hotové rýže pak vmíchejte kousek másla a nastrouhaný parmazán.
Pizza placky s brokolicí, smetanou a parmazánem
Doba přípravy: 30 minut; nutriční hodnota: 898 kcal
Suroviny na 4 placky: 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 brokolice, 1 balení hotového těsta na pizzu, 8 cherry rajčat, 100 ml tekuté smetany na vaření, 50 g sýra Gran Moravia, 2 žloutky, sůl
Troubu rozpalte na 200 °C. Na pánvi zahřejte olej a lehce na něm opečte na plátky nakrájený česnek.Přimíchejte brokolici rozdělenou na malé růžičky, orestujte a pak nechte trochu vychladnout.
Z těsta vytvořte bochánek a rozdělte ho na 4 díly. Z každého vyválejte oválnou placku a přeneste ji na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozložte brokolici s česnekem, rajčátka nakrájená na čtvrtky.
V hrnku promíchejte smetanu s hrubě nastrouhaným sýrem a jedním žloutkem, osolte a směsí zalijte pizzu. Okraj těsta potřete druhým (rozšlehaným) žloutkem. Pečte v troubě dozlatova, asi 10 minut.
Tip: Podávejte s lístky čerstvého špenátu, ale na obložení pizzy můžete použít téměř kteroukoliv čerstvou zeleninu.
Studená polévka z červené řepy
Doba přípravy: 30 minut, chlazení 2 hodiny; nutriční hodnota 113 kcal
Suroviny na 4 porce: 500 g červené řepy, 1 cibule, 1 l hovězího vývaru (nebo zeleninového pro vegetariány), 4 celé pepře, kousek čerstvého zázvoru, 2 lžíce zakysané smetany, vanička ředkvičkových výhonků nebo lístečky řepy, sůl
Červenou řepu a cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Pokud seženete mladou řepu, tak si hezké malé lístečky schovejte na ozdobení polévky.
Hovězí vývar nalijte do hrnce, přidejte do něj nakrájenou zeleninu, pepř, celý zázvor a podle chuti osolte. Prudce přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a pomalu vařte asi 20 minut.
Z hotové polévky odstraňte pepř se zázvorem, rozmixujte ji a dejte vychladit. Na talířích ji ozdobte zakysanou smetanou, výhonky ředkviček nebo lístečky červené řepy.
Tip: Koření dejte do kousku gázy, svažte je provázkem a přivažte k uchu hrnce. Z uvařené polévky je pak snadno vytáhnete.
Foto: Archiv