Koncem června mezinárodní ročenka The World 50 Restaurants vyhlásila výsledky pro rok 2014. Absolutním vítězem pro ČR se opět stala pražská restaurace Le terroir.
V České republice restaurace o umístění do této ročenky, jejímiž patrony jsou prémiové italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna, soutěží podniky v šestici kategorií: fine dininig, evropská kuchyně, světová kuchyně, česká kuchyně, bary a pivnice. O jejich umístění v Top 10 a pořadí na medailových pozicích rozhodla porota, jejíž členové byli opakovanými hosty soutěžících podniků.
Celkové prvenství si opět odnesla restaurace Le terroir šéfkuchaře Jana Punčocháře, bohužel naposledy, protože koncem roku končí desetiletá nájemní smlouva na prostory, kde se restaurace nachází, a protože (kromě jiných důvodů) především zdejší kuchyně je rozlohou opravdu miniaturní a nejde rozšířit, rozhodl se Jan Punčochář smlouvu neprodlužovat a bude se nadále věnovat jinému projektu. Le terroir tedy velké lítosti mnoha gurmetů, kteří si sem zvykli chodit na skvělé jídlo obměňované podle aktuální čerstvé nabídky surovin, koncem roku ukončí provoz. Chcete-li si dopřát ještě nějaký ten výjimečný labužnický zážitek, návštěvu neodkládejte! Jan Punčochář připravuje v rámci posledních několika měsíčních menu jakýsi průřez starými menu s úspěšnými recepty za oněch 10 let v mírně zmodernizované podobě. O rozloučení hodné michelinské hvězdy, které se tahle restaurace celé roky téměř dotýkala, vaše chuťové buňky nesmíte připravit!
Le terroir obsadila rovněž první místo v kategorii fine dining, druhá se umístila restaurace Zdeněk‘s Oyster bar. Z třetího místa se raduje beskydská restaurace Miura šéfkuchaře Michala Götha, což je potěšitelné zjištění – dobrá gastronomie se hlasitě ozývá také z Moravy a poprvé vstoupila na stupně vítězů! Další kategorii - evropská kuchyně – ovládlo totiž tentokrát Brno. Nejlepší restaurací zvolili recenzenti brněnský podnik Borgo Agnese, druhá skončila pražská Pasta Fresca, bronz získal další brněnský zástupce Pavillon Restaurant.
V kategorii světová kuchyně se na první místo vyšvihl loňský držitel bronzu, pražský podnik SaSaZu. Druhou příčku obsadilo Ambiente Brasileiro, třetí skončilo brněnské Koishi. České kuchyni kraluje restaurace Na Pekárně, která skončila loni druhá. Stříbro patří loňskému vítězi - Hotelu Diana, třetí místo si odnáší Zdeněk Pohlreich a jeho Café Imperial.
Hodnotily se také nejlepší bary a pivnice. Mezi bary zvítězil Hemingway Bar, druhý skončil Black Angel’s Bar (o kterém jsme nedávno informovali v souvislosti se soutěží o nejlepší světový bar), třetí pak Tretter’s bar. V kategorii pivnic si první místo odnáší tradiční pivnice U zlatého tygra, stříbro Lokál U Zavadilů a bronz Malostranská beseda.
Tak vítězným podnikům gratulujeme a vám je doporučujeme k návštěvě!
Foto: Archiv