více >>

Není nad starou dobrou klasiku, co říkáte? Ovšem i tradiční pokrm můžete zkusit připravit trochu netradičně – inspirujte se oblíbeným receptem zpěváka Marka Ztraceného a potěšte svou rodinu vepřovým řízkem s bavorským bramborovým salátem. A nezapomeňte k němu podávat dobré české pivo!

Co budete potřebovat:

na salát: 10 menších, ve slupce uvařených brambor, 200 g anglické slaniny, 1 střední cibuli, ½ šálku hovězího vývaru, 2 lžíce octa, sůl, pepř, sušenou petržel nebo majoránku, 2 lžíce oleje

na řízky: 4 kotletky, strouhanku, hladkou mouku, ½ dl piva, 1 vejce, sůl, pepř, olej na smažení

Jak na to:

SALÁT: Studené, oloupané brambory nakrájejte na asi centimetr silné plátky. Na pánvi zatím nechte na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a mírně na ní opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte k bramborám, které by se měly při míchání rozpadnout na menší kousky. Přilijte ještě teplý vývar, promíchejte a nechte ho vsáknout bramborami. Posypejte petrželkou a nakonec podle chuti přidejte ocet, oslote a opepřete. Podávejte po vychlazení (někdy je nutné dochutit octem).

ŘÍZEK: Maso naklepejte, osolte a opepřete. Vejce rozšlehejte s pivem a udělejte klasický trojobal. Pečete nejprve na prudším ohni a nešetřete při tom olejem. Po chvilce plamen stáhněte. Při obracení nepropichujte. Hotové řízky osušte papírovou utěrkou a pokapejte rozpuštěným máslem. Podávejte s plátkem citronu.

Foto: Lenka Hatašová