Půjdete-li z pražského Malostranského náměstí na Karlův most, u Mostecké věže zaměřte své zraky doprava dolů. Upoutá vás půvabné malé prostranství se vstupem do dvora, kde se nachází Muzeum Karla Zemana. To samozřejmě také stojí za prohlídku, ale my vás zveme do sousední restaurace Kočár z Vídně.

Vstup do restaurace v zajímavých prostorech Saského dvora poznáte snadno, stojí před ním totiž sto let starý kočár, který pamatuje doby starého mocnářství a příjemně vás naladí na to, co vás čeká uvnitř. Tahle první a nejspíš jediná rakouská restaurace v Praze nabízí oblíbené speciality tradiční vídeňské kuchyně.

IMG_6844

Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní. V nabídce samozřejmě nechybí nejslavnější vídeňské jídlo tafelspitz, což je libová a měkoučká hovězí špička, která se podává s křenovou či pažitkovou omáčkou. Mimo jiné jde o nejoblíbenější jídlo císaře Františka Josefa I., jehož busta vévodí jednoduchému, ale velmi vkusnému interiéru, kde najdete samozřejmě také císařovnu Sisi či bustu koně.

IMG_6880

Na jídelním lístku nesmí chybět ani proslavený vídeňský řízek – je rozklepán tak, že překrývá celý talíř. Dozlatova opečený řízek se podává s vídeňským bramborovým salátem, který je lehčí a svěžejší než tradiční český, ale musím poctivě přiznat, že já osobně dávám přednost tomu našemu. Ovšem vídeňský řízek, to je lahůdka…! Nabízejí ho v originální telecí a také oblíbené vepřové variantě. Doporučuji vám ale vyzkoušet pravý řízek, tedy telecí. Mezi další speciality podniku patří třeba vynikající pečení štýrští šneci, hovězí sulc (nám ho přinesli zasypaný jarní cibulkou a jemně dochucený balzamikovým octem – určitě ho ochutnejte, na jazyku se jen rozplyne!) či výtečná vídeňská roštěná s krásně osmaženou cibulkou. Zkrátka nepřijdou ani milovníci ryb, kteří mohou ochutnat třeba candáta na rožni, filé z platýze a jiné. Při naší návštěvě si hosté u vedlejšího stolu objednali beuschel, což je jemný pajšl na smetaně s vídeňským knedlíkem, jehněčí kotletky s cibulkovým bramborem a fazolovými lusky, sýrové špecle a fiaker guláš a při konzumaci vypadali všichni velmi spokojeně.

IMG_6852

Menu korunujte tradičním vídeňským sachrem, císařským trhancem se švestkovým kompotem, excelentní povidlovou palačinkou s mákem a povidly nebo Mouřenínem v košilce – Mohrem s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou nebo klasickým jablečným štrúdlem.

V Kočáru z Vídně zkrátka při výběru nemůžete udělat chybu!

Foto: Archiv