Po neslavné době „polotovarové“ by se současný trend v oblasti gastronomie dal označit jako návrat ke kořenům. Pro kvalitní suroviny chodíme na trhy, hledáme produkty v biokvalitě, opouštíme margaríny a vracíme se ke starému dobrému máslu, neváháme v kuchyni použít sádlo, ale zároveň v něm nenecháme jídlo plavat…

Staročeská husa

Už od 7. století se 11. listopad připomíná jako svátek svatého Martina. Toho dne se prvně ochutnávala mladá vína a tradičně se před začátkem adventu hodovalo. svato-martinská husa hraje v tento den hlavní roli dodnes.

PŘÍPRAVA 3 hodiny  ODLEŽENÍ 12 hodin ENERGIE 1560 kcal

suroviny na 8 porcí 1 husa asi 3,5 kg • 3 jablka • 2 hrušky • hrst sušených švestek • asi 5 snítek tymiánu • 4 lžíce smetany • sůl • kmín

1. Husu dobře oberte od zbytků peří, viditelný tuk z břišní dutiny ořežte. Tuk, nakrájený na kostičky, můžete později vyškvařit v kastrolu. Z husy nezapomeňte vyjmout drůbky, má-li je. Ostrým nožem odřízněte krk a dva články křídel, oboje můžete použít na vývar. Husu omyjte, osušte, zevnitř i zvenku nasolte a uložte do chladu přes noc. 2. Před pečením rozehřejte troubu na teplotu 200 °C. Do břišní dutiny husy vložte nakrájená a jádřinců zbavená jablka, hrušky a sušené švestky. V pekáči ji obložte zbylým ovocem a snítkami tymiánu. Zpočátku husu položte na břicho a asi po 30 minutách pečení ji obraťte na záda (podložte ji mřížkou ze špejlí, aby se nepřichytila ke dnu). Mírně podlijte vodou a vložte do horké trouby. Pečte 10 minut a pak zmírněte teplotu na 160 °C. 3. Ostrou vidličkou propichujte kůži, aby z ní vytekl podkožní tuk; sádlo, které se drží na povrchu výpeku, z pekáče sbírejte. Při propichování kůže si dávejte pozor, abyste nepropíchli maso. Husu při pečení občas podlévejte trochou horké vody a také potírejte kůži výpekem. Aby měla husa krásnou zlatou kůrčičku, potřete ji po asi 90 minutách pečení smetanou, zvyšte teplotu na 200 °C a dalších 10 minut dopečte. Husu naporcujte na 8 kusů a podávejte s lokšemi a zelím.

Čočka nakyselo s opečenou slaninou

Luštěniny jsou fajn, vsaďte na ně. ale poněkud fádní párky či uzené maso, které je často Doplňují, vyměňte za křupavě opečené plátky poctivé anglické slaniny.

NAMÁČENÍ 30 minut  vařeNÍ 1 hodina ENERGIE 568 kcal

suroviny na 4 porce 500 g čočky • 1 bobkový list • 5 snítek tymiánu • 2 lžíce sádla • 1 cibule • šťáva z ½ citronu (nebo 1 lžíce octa) • 2 vejce • 12 plátků anglické slaniny • sůl

1. Čočku vsypte do hrnce se studenou vodou a nechte 30 minut máčet. 2. Vodu slijte a zalijte čerstvou vodou tak, aby čočka nebyla úplně ponořená. Přidejte bobkový list a snítky čerstvého tymiánu. Přiveďte k varu a pomalu vařte 10 minut bez pokličky. Poté přikryjte pokličkou a vařte asi 40 minut doměkka. Před dokončením varu čočku osolte. Přebytečnou vodu vylijte. 3. Mezitím na pánvi rozpusťte sádlo a dozlatova v něm osmažte na proužky nakrájenou cibuli. Přimíchejte je k uvařené čočce, okyselte a dosolte. 4. Do rendlíku s vroucí vodou vložte vejce a vařte je 10 minut. Lehce je naklepněte, nechte je trochu zchladnout ve studené vodě a ještě teplá oloupejte a rozkrojte na poloviny. 5. Plátky slaniny opečte na suché pánvi (asi 10 minut) a podávejte s čočkou.

Škubánky s mákem

tuhle klasiku našich babiček připravíte velmi snadno.

PŘÍPRAVA 45 minut ENERGIE 661 kcal

suroviny na 4 porce 1,5 kg (starších) brambor • 200 g hrubé mouky • 150 g másla • 4 lžíce cukru moučky • 8 lžic mletého máku • sůl

1. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na stejně velké kousky, vložte do kastrolu se silným dnem a zalijte vodou tak, aby byly sotva ponořené. Vodu osolte a uvařte v ní brambory doměkka. Trochu vody z brambor nechte na dně kastrolu, zbytek slijte do hrnku. 2. Šťouchadlem rozmačkejte brambory v kastrolu na kaši a uhlaďte ji lžící. Obráceným koncem vařečky udělejte do povrchu kaše otvory, těsně vedle sebe. Zasypte moukou a zalijte dvěma malými sběračkami zbylé vody z brambor. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném ohni ještě 15 minut, aby se mouka propařila. Nemíchejte. 3. Velkou vařečkou stírejte hmotu k jedné stěně kastrolu, pak ke druhé, dokud nerozetřete všechny hrudky tak, aby byla hmota na škubánky dokonale hladká. Lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujte z hmoty škubánky a dávejte je na nahřáté talíře. Posypte je mákem, cukrem a polijte máslem. Podle chuti ještě dosolte.

Foto: Archiv