Určitě už se vám stalo, že jste vařili nebo pekli podle receptu, který vůbec nefungoval a výsledný pokrm nestál za nic. Zkuste naše osobně vyzkoušené návody. A začít můžete třeba hned teď, při přípravě velikonočních dobrot!

Velikonoční zajíček s cukrovou polevou

Pečený beránek nebo zajíček nemůže na velikonočním stole chybět. Těsto vonící vanilkou a citronem ale můžete nalít třeba i do formy na muffiny nebo bábovku.

Zajic1_4489

doba přípravy  20 minut + 35 minut pečení; nutriční hodnota na 1 porci asi 454 kcal

suroviny na 8 porcí: 130 g másla, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 120 ml mléka, jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu,1 lžička vanilkové esence, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

poleva: ½ hrnku moučkového cukru,  1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce mléka

Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo vložte do mísy, přisypte cukr a vše utřete elektrickým mixérem do pěny. Dál šlehejte a postupně přidávejte žloutky, až vznikne hustý světlý krém. Do krému zašlehejte střídavě mouku a mléko s citronovou kůrou a valnilkou. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce ho zapracujte do těsta.

Formu dobře vymažte a vysypte strouhankou. Naplňte ji těstem a pečte asi 35 minut, podle velikosti formy. Jestli je těsto správně upečené, zjistíte pomocí dřevěné špejle. Ulpí-li na ní po zapíchnutí do nejvyšší vrstvy těsta a vytažení mokré těsto, ještě chvíli ho pečte.

Poleva: Cukr prosejte do misky, zakapejte šťávou a mlékem a vidličkou vymíchejte hladký hustý krém. Hustotu můžete korigovat přidáním mléka nebo cukru. Polevou upečeného a vychladlého zajíčka pomalujte.

Kropenatá marcipánová vajíčka

Letos nenechávejte výrobu velikonočních sladkosti na jiných. Vytvořte si je sami, budou chutnat fantasticky.

Velikonocni vajicka

doba přípravy: 40 minut + 12 minut pečení; nutriční hodnota: 460 kcal

suroviny na 12 vajíček: 4 vejce, ⅔ hrnku cukru krystalu, špetka soli, 150 g másla + 2 lžíce na vytření formiček, šťáva z 1 citronu, 1 lžička vanilkového extraktu, ½ hrnku hladké mouky, 200 g marcipánové hmoty, cukrářské barvy (růžová, zelená, modrá), 2 lžíce čokoládové čočky

krém: 3 banány, 3 lžíce másla, ½ hrnku hnědého cukru, 1 lžíce rumu, ½ lžičky skořice

Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Máslo a vejce vyndejte z ledničky asi půl hodiny předem a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Vejce s cukrem a solí našlehejte do husté světlé pěny. Vešlehejte změklé máslo s citronovou šťávou a vanilkou. Na závěr do těsta vmíchejte mouku. Formy na vajíčka vytřete máslem a naplňte je těstem. Použít můžete i formičky na vánoční pracny. Pečte v troubě asi 12 minut. Vyběhlé těsto seřízněte podle formičky a hotové půlky vajíček hned vyklepněte.

Krém: Banány dobře rozmačkejte vidličkou. Přidejte cukr, máslo, rum a skořici a utřete hladký krém.

Marcipán rozdělte na tři části a do každé vpracujte pár zrnek barvy. Vyválejte pláty tenké asi 3 mm. Čokoládovou čočku rozlámejte na malé kousky, posypte jimi plátky marcipánu a válečkem je do něj vtlačte. Půlky vajíček k sobě slepte krémem a potáhněte je plátky marcipánu. Spoje lehce navlhčete štětcem namočeným v čisté vodě.

Tip: Odřezané přebytečné těsto z formiček sesuňte do misky, promíchejte s kompotovaným nebo čerstvým nakrájeným ovocem a zalijte oslazenou zakysanou smetanou. Nechte přes noc v lednici a máte další skvělý dezert.

Velikonoční nádivka

Lidově se tomuto tradičnímu velikonočnímu pokrmu říká hlavička, sekanice či jen nádivka. Na kopřivy se vypravte s rukavicemi, ať si ji můžete vychutnat bez palčivého pálení rukou.

Velikonocni nadivka

doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení; nutriční hodnota: 888 kcal

suroviny na 4 porce: 600 g uzeného masa, 8 rohlíků, 5 vajec, 5 stroužků česneku, hrstka čerstvé majoránky, 5 lžic dětské krupičky,  4 velké hrsti mladých kopřiv, sůl, pepř, máslo a strouhanka na vytření formy

Uzené maso zalijte v hrnci vodou, přiklopte je pokličkou a povařte asi 15 minut.  Maso vyjměte, nechte ho vychladnout a poté nakrájejte na centimetrové kostičky. Vývar uschovejte na zalití rohlíků. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Rohlíky nakrájejte na 2cm kostky, přelijte je asi 2 hrnky vývaru z uzeného. Nechte je nasáknout a rozmočené rohlíky ještě rukou nebo vidličkou rozmačkejte.

K rohlíkům přidejte žloutky, prolisovaný česnek, nasekanou majoránku, krupičku a uzené maso. Kopřivy v sítku prolijte vroucí vodou, nasekejte je a vmíchejte do směsi. Podle chuti osolte a opepřete, se solí ale opatrně, uzené maso bývá již dost slané. Nakonec lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto by mělo být o něco hustší než lívancové. Je-li příliš řídké, přidejte krupici nebo strouhanku, je-li naopak husté, zřeďte ho vývarem.

Formu (pekáček či zapékací misku) vytřete máslem a vysypte strouhankou. Vlijte so ní těsto a pečte asi 30 minut. Délku pečení určete podle výšky těsta ve formě, sekanice by měla být na povrchu zlatavá a pevná a uvnitř vláčná. Hotovou sekanici nakrájejte na plátky a podávejte buď jako přílohu k masu, či jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem.

Tip: Nádivku můžete doplnit ještě hrstí hrubě nasekaných oloupaných mandlí.

Foto: Archiv časopisu Gurmet