více >>

Minulý týden jsem měla možnost ochutnat menu v restauraci, která byla letos opakovaně navštívena komisaři proslulého gastronomického průvodce Michelin a přestože nezískala hvězdičku, byla zařazena do průvodce a doporučena k návštěvě. Na vlastní chuťové buňky jsem se přesvědčila, že Ola Kala Bistro za návštěvu, která vám však zároveň nezruinuje peněženku, rozhodně stojí!

Podnik sídlící na pražských Vinohradech je zaměřen na ve světě módní trend takzvané bistronomie – to znamená, že nabízí gastronomickou kvalitu fine dining restaurací, ovšem ve skromnějším prostředí a především za naprosto bezkonkurenční ceny. A tak zatímco v obou pražských restauracích, kterým komisaři michelinskou hvězdu udělili, zaplatíte za večeři ve dvou s konzumací vína třeba pět až deset tisíc korun, zde vás vyjde večeře několikanásobně levněji. Přestože Ola Kala Bistro obdrželo michelinské ocenění Bib Gourmand, které ho řadí mezi nejzajímavější pražské podniky, hosté zde za dobré jídlo neplatí žádné vysoké částky. Spíše naopak. Tříchodový oběd totiž vyjde na pouhých 189 korun, což je na restauraci doporučenou Michelinem skutečně nevídané!

Olakala_Bistro15680 Top Blade Steak, dom†c° hranolky a krokety, remul†da

Kolik zaplatíte? Polední tříchodové menu je sestavené vždy z předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Zatímco samostatné hlavní jídlo vyjde na 157 korun, předkrm i dezert stojí shodně 78 korun. Pokud si však hosté objednají dvouchodové (za 167 Kč) či tříchodové menu (189 Kč), dostávají se na téměř poloviční částku a pořídí tak „michelinský“ oběd doslova za hubičku. Polední menu se připravuje z čerstvých sezonních surovin, které má zrovna šéfkuchař k dispozici. V současné době se na něm objevil například krém z medvědího česneku, smažená hlíva ústřičná či marinovaná ryba, steak z vepřové krkovičky s cizrnovým pyré nebo loupaná plec na smetaně s karlovarským knedlíkem. Téměř každý den je polední menu jiné. Podle majitele Ola Kala Bistro Michala Nikodema ale trvá relativně dlouho, než se některá jídla na menu zase vrátí. Střídá se zde totiž přibližně třicet předkrmů, třicet hlavních jídel a dvacet dezertů.

Olakala_Bistro15668 Smaßen† hl°va, sal†t

Gurmánský zážitek My jsme si pochutnali na quichi plněném hříbky (ale byly v něm i lišky) s tak lahodně ochuceným salátkem, že se po něm jen zaprášilo. Jako hlavní chod nám podali svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem. Ovšem, to byla lahůdka! Skvěle ochucená omáčka a masíčko (něžně prošpikovaná hovězí loupaná plec z plemene Angus od dobrého chovatele – na kvalitu vstupních surovin zde totiž kladou hlavní důraz) se jen rozplývalo… a musím konstatovat: Kam se na tohle maso hrabe pravá svíčková! Luxusně chutnající karamelový řez s jahodami a výtečná káva náš úžasný dojem z celé degustace už jen příjemně korunovaly. Během oběda jsme také objevili další přednost zdejšího poledního menu. Jeho velkou výhodou je totiž také rychlost servírování. Všechny tři chody včetně kávy po dezertu zvládnete zkonzumovat během jedné hodiny. Doporučujeme menu doplnit sklenkou příjemného vína ze zdejší zajímavě zásobené vinotéky.

Olakala_Bistro15738 Cheecake s malinovou omackou

Lahodné ryby Tuhle restauraci ve francouzském stylu s příjemným prostředím a pečlivou obsluhou vám rozhodně doporučujeme k návštěvě nejen v poledne. Hlavním pilířem nabídky vinohradského Ola Kala Bistra jsou čerstvé sladkovodní ryby, připravené šetrnou metodou sous-vide, která nechá vyniknout chuti i vůni perfektního rybího masa. Pomocí této metody připravují zdejší kuchaři také výtečné hovězí steaky z levnějších částí skotu, jako je například Flank steak. Obrovskou výhodou je cena, neboť steak s přílohou v podobě domácích hranolek, se zeleninovou remuládou a malým salátem stojí pouhých 320 korun a jde o nejprodávanější jídlo mimo polední menu. Tady vás jídlo rozhodně nezklame!

Foto: Archiv