Nezvyklé, ovšem o to působivější kombinace – to jsou následující tři nenáročné recepty na fantastické chody, kterými oslníte své blízké. 

Pečené červené zelí s krůtím řízkem

Pecene cervene zeli s krutim rizkem

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 447 kcal/1 porce

Suroviny na 4 porce: 2 lžíce sádla, 1 střední cibule, 1 lžíce krystalového cukru, 1 menší hlávka červeného zelí, 1 lžíce octa, 2 kyselejší zelená jablka, 4 lžíce rybízové marmelády, 4 snítky tymiánu, 500 g brambor, 4 krůtí řízky (celkem asi 500 g), 1 lžíce oleje, sůl

Pecene cervene zeli s krutim rizkem - suroviny

Troubu rozehřejte na 200 °C. V pekáčku rozpusťte sádlo a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli. Přisypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte zelí nakrájené na nudličky, trochu je opečte, podlijte šálkem vody, přilijte ocet a povařte asi 5 minut. Poté do zelí vmíchejte rybízovou manmeládu a na jeho povrch rozložte jablka nakrájená na kousky. Posypte lístky tymiánu a dejte péct asi na 15 minut do trouby.

Dobře omyté brambory pokrájejte na čtvrtky, vhoďte je do hrnce, osolte a zalijte horkou vodou. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut doměkka.

Maso lehce naklepejte a osolte. Na pánvi rozehřejte olej a řízky zprudka opečte po každé straně asi 5 minut. Uvařené brambory sceďte a podávejte se zelím a s krůtími řízky.

Tip: Zelí a maso můžete připravit i najednou. Vše nakrájejte na kousky, na hlubší pánvi rozpalte olej, zpěňte cibuli, přidejte maso, osmažte, přidejte zelí, jablka, marmeládu, podlijte a pod pokličkou duste asi 20 minut.

Tvarohové šišky se švestkovou omáčkou

Tvarohove sisky se svestkovou omackou

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 636 kcal

Suroviny na 4 porce: 600 g švestek, 3 lžíce krystalového cukru, 4 hřebíčky (buď v celku nebo utlučené v hmoždíři)

Tvarohove sisky se svestkovou omackou - suroviny

ŠIŠKY: 2 vejce, 1 lžíce másla, 500 g měkkého tvarohu, 200 g polohrubé mouky, 150 g pšeničné krupice, ¼ lžičky strouhané citronové kůry, 4 lžíce cukru moučky na posypání, 4 lžíce rozpuštěného másla na polití šišek, sůl

Švestky vypeckujte a nakrájejte na dílky. Nasypte je do kastrolu, trochu podlijte vodou a na středním ohni pod pokličkou vařte asi 5 minut. Přisypte cukr, hřebíček a ještě za občasného míchání povařte do zhoustnutí.

ŠIŠKY: Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete se špetkou soli a máslem. Potom postupně promíchejte s tvarohem, moukou, krupicí a citronovou kůrou. Nakonec lehce přimíchejte sníh z bílků.

V kastrolu přiveďte k varu 2 litry osolené vody. Z těsta vyválejte váleček silný asi 1 cm a nakrájejte ho na kousky dlouhé asi 6 cm. Zavařte je do vroucí vody a počkejte, až vyplavou na hladinu. Vyberte je děrovanou naběračkou a přendejte na nahřátý talíř.

Hotové šišky na talíři posypte podle chuti cukrem, polijte švestkovou omáčkou a trochou rozpuštěného másla.

Tip: Místo šišek vykrajujte z těsta lžičkou malé nočky a vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu.

Losos v balíčku

Losos v balicku

Doba přípravy: 30 minut; nutriční hodnota: 286 kcal

Suroviny na 4 porce: 600 g filetů z lososa, 1 svazek ředkviček, 4 střední mrkve, 4 řapíky celeru, 4 snítky petrželky, 2 lžíce másla, sůl, hrubě mletý barevný pepř

Losos v balicku - suroviny

Troubu rozpalte na 180 °C. Filety osolte. Omyté ředkvičky nakrájejte na čtvrtiny. Mrkev oloupejte a spolu s řapíky celeru nakrájejte na kousky.

Dostatečně velké čtverce papíru na pečení uprostřed přeložte a pak vystřihněte do tvaru srdce. Papír potřete máslem, na jednu polovinu položte čtvrtinu nakrájené zeleniny, na ni porci ryby a posypte nasekanou petrželkou. Zeleninu i rybu osolte a opepřete. Druhou polovinu přeložte přes rybu a postupným přehýbáním okrajů balíček uzavřete. Stejně zabalte i ostatní filety.

Balíčky rozložte na plech, pečte přibližně 20 minut v troubě a hotové je přendejte na nahřáté talíře.

Tip: Podávejte s malými bramborami uvařenými ve směsi mléka a vody, budou obzvlášť jemné. Posypte je nadrobno nasekanou pažitkou.

Foto: Archiv