Říkáte si, že v jídle není nad starou dobrou klasiku? Pak zkuste naše tři osvědčené recepty! Některé jsou z kuchařky našich babiček, jiné mají netradiční šmrnc, ovšem jedno je spojuje: Každý, kdo tyhle pokrmy ochutná, se bude olizovat až za ušima…

Sekané rybí řízky v těstíčku a míchaná jarní zelenina

Sekane rybi rizky v testicku

Doba přípravy: 35 minut; nutriční hodnota: 396 kcal

Suroviny na 4 porce: 500 g rybího filé, šťáva z ½ citronu, 2 vejce, 3–4 lžíce jogurtu, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce sekaných kaparů, 2 lžíce nasekané petrželky, 3–4 lžíce strouhanky, olej na smažení, sůl, 300 g brambor, 200 g karotky, 200 g hrášku (může být i mražený), 150 g fazolkových lusků

Sekane rybi rizky v testicku - suroviny

Rybí filé nasekejte na kousky, vložte je do hlubší misky, osolte, zakapejte citronovou šťávou a nechte chvilku odležet. V druhé misce si mezitím připravte těstíčko. Jedno vejce rozšlehejte s jogurtem, přidejte špetku soli, prosetou mouku a dobře promíchejte.

Do hrnce s cedníkovou vložkou přiveďte k varu osolenou vodu (hladina musí sahat jen pod cedník). Mrkev a brambory oškrabejte nožíkem nebo oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kousky. Hrášek vyloupejte. Fazolky operte, nechte je okapat a pak z nich odřízněte konce. Všechnu zeleninu položte na cedník, přikryjte pokličkou a vařte ji 10–15 minut.

Mezitím do misky s nasekanou rybou přidejte druhé vejce, sekané kapary, nasekanou petrželku a podle potřeby přidejte strouhanku tak, aby vznikla tužší hmota. Utvořte z ní malé řízečky. Ty namáčejte do těstíčka a opékejte na pánvi v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pokládejte je na velký talíř vyložený papírovými ubrousky, které odsají tuk.

Tip: Pokud chcete smažené jídlo odlehčit, připravte si vedle pánve kastrůlek s půl litrem vroucí vody. Usmaženou porci pomocí obracečky a vidličky bleskově protáhněte vroucí vodou v kastrůlku a hned položte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Většina tuku se vylouhuje do vody a jídlo přesto zůstane křupavé.

Bramborová polévka

web Bramborova polevka

Doba přípravy: 40 minut; nutriční hodnota: 232 kcal

Suroviny na 4 porce: 50 g másla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 200 g hlívy ústřičné, 40 g hladké mouky, 1 l vody, 4 středně velké oloupané brambory, 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), mletý černý pepř, kmín, muškátový květ, majoránka, sůl, čerstvá petrželová nať

web Bramborova polevka - suroviny

Ve větším hrnci nechte rozpustit máslo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, najemno nasekaný česnek a na proužky pokrájenou hlívu. Smažte asi 5 minut. Potom směs zasypte moukou a osmahněte ji pěkně dozlatova.

Do hrnce nalijte studenou vodu, přidejte oloupané a na kostičky nakrájené brambory a očištěnou kořenovou zeleninu. Osolte a dochuťte pepřem, kmínem a muškátovým květem (na špičku nože). Vařte asi 10 minut, pak přidejte rozemnutou majoránku. Vařte, dokud není zelenina měkká. Nasekejte petrželovou nať a vmíchejte ji do hotové polévky. Podávejte s čerstvým pečivem.

Tip: Pokud se rozhodnete přidat do polévky sušené houby, nezapomeňte je předem (minimálně 20 minut) namočit do mléka.

Vepřové plátky na kmíně s rýží

web Veprove platky na kminu s ryzi

Doba přípravy: 50 minut; nutriční hodnota: 833 kcal/1 porce

Suroviny na 4 porce: 1 kg vepřového masa (kýty), mletý kmín, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 lžička červené papriky, 500 ml zeleninového vývaru, 350 g dlouhozrnné rýže, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, petrželová nať na ozdobu, sůl,  černý pepř

web Veprove platky na kminu s ryzi - suroviny

Maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete. Každý plátek z obou stran posypte mletým kmínem a obalte v hladké mouce. V hrnci rozehřejte olej a maso po obou stranách osmažte. Osmažené maso vyndejte na talíř. V tomtéž hrnci osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mletou papriku a malou lžičku hladké mouky a zalijte horkým vývarem. Asi 10 minut povařte, poté vložte maso zpět do hrnce a přiveďte k varu.

V hrnci s vroucí vodou uvařte propranou rýži podle návodu uvedeného na obalu. Vodu slijte a do rýže přilijte panenský olivový olej. Rýži ozdobte lístky petržele a servírujte s plátky masa a omáčkou.

Tip na přílohu: Místo rýže si k masu dejte brambory. Předvařte je, oloupejte, nakrájejte na menší kusy a vyskládejte do zapékací mísy. Zalijte je hotovou omáčkou a 15 minut zapečte v troubě předehřáté na 160 °C.

Foto: Archiv