Venku je léto, jak má být, a tak hrají prim lehké pokrmy z ovoce a zeleniny. Vybrali jsme pro vás tři recepty na zeleninové bázi, ovšem na své si přijdou i zapřísáhlí masožrouti!

Plněný pórek

Plneny porek

Doba přípravy: 35 minut, Nutriční hodnota: 436 kcal

suroviny na 4 porce: 4 pórky, 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 vejce, 2 lžíce jogurtu, 4 lžíce strouhané housky, 1 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce másla, čerstvě mletý pepř, sůl

Plneny porek - suroviny

  1. Omyté pórky nakrájejte na 6cm kousky a na minutu je vhoďte do kastrolu s vroucí vodou. Slijte je do cedníku a ihned prolijte studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené. Koncem vařečky vytlačte středy pórků tak, aby vznikly trubičky s okrajem silným asi 0,5 cm.

  2. Troubu rozpalte na 180 °C. Vnitřní části pórků nakrájejte na kostičky a promíchejte v misce s osoleným a opepřeným mletým masem, vajíčkem, jogurtem, 2 lžícemi strouhané housky a nasekanou petrželkou. Lžičkou naplňte všechny pórky nádivkou a naskládejte je do zapékací misky vymazané částí másla.

  3. Povrch posypte zbylou strouhankou, zakapejte rozpuštěným máslem a dejte péct na 25 minut do trouby, až bude povrch pěkně zlatavý. Podávejte se salátem nebo s pečivem.

Tip: Do mletého masa přimíchejte 1–2 lžíce studené vody, bude šťavnatější!

 

Pomazánka z lučiny a bílé ředkve

Pomazanka z luciny a redkve

Doba přípravy: 15 minut, Nutriční hodnota: 236 kcal

suroviny na 4 porce: ½ střední bílé ředkve, 1 zelená paprika, 200 g lučiny, 3 lžíce bílého jogurtu, několik snítek pažitky, sůl, růžový pepř, celozrnné pečivo

Pomazanka z luciny a redkve - suroviny

  1. Ředkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Papriku rozřízněte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na malé kostičky.

  2. Lučinu a jogurt dejte do misky, okořeňte hrubě drceným růžovým pepřem, osolte a lehce promíchejte se zeleninou.

3. Pažitku jemně nasekejte a pomazánku jí posypte. Podávejte s celozrnným pečivem.

Tip: Místo jemné bílé ředkve můžete použít ředkev černou. Je ještě o něco pikantnější.

 

Špagety s čerstvými rajčaty

Spagety s cerstvymi rajcaty

Doba přípravy: 35 minut, Nutriční hodnota: 588 kcal

suroviny na 4 porce: 500 g špaget, 2 stroužky česneku, 500 g rajčat, 1 feferonka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 4 lžíce zakysané smetany, 100 g balkánského sýra, hrst bazalkových lístků, sůl, barevný pepř

Spagety s cerstvymi rajcaty  - suroviny

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Zatímco se vaří, připravte omáčku.

  2. Oloupaný česnek nakrájejte na plátky. Omytá rajčata nakrájejte na kolečka. Feferonku rozřízněte a odstraňte semínka, která pálí nejvíc, a nakrájejte ji nadrobno.

  3. Na hlubší pánvi zpěňte na oleji a másle česnek, přidejte rajčata, feferonku a nastrouhanou citronovou kůru. Osolte a krátce orestujte.

  4. Slité těstoviny promíchejte se zakysanou smetanou a čerstvě namletým pepřem a poté je vmíchejte spolu s rozdrobeným sýrem do horké omáčky. Servírujte ozdobené lístky bazalky a nahrubo mletým barevným pepřem.

Tip: S nakrájenými rajčaty opečte i menší lilek, nakrájený na kostičky.

Foto: Archiv