Venku je léto, jak má být, a tak hrají prim lehké pokrmy z ovoce a zeleniny. Vybrali jsme pro vás tři recepty na zeleninové bázi, ovšem na své si přijdou i zapřísáhlí masožrouti!
Plněný pórek
Doba přípravy: 35 minut, Nutriční hodnota: 436 kcal
suroviny na 4 porce: 4 pórky, 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1 vejce, 2 lžíce jogurtu, 4 lžíce strouhané housky, 1 lžíce nasekané petrželky, 3 lžíce másla, čerstvě mletý pepř, sůl
Omyté pórky nakrájejte na 6cm kousky a na minutu je vhoďte do kastrolu s vroucí vodou. Slijte je do cedníku a ihned prolijte studenou vodou, aby zůstaly pěkně zelené. Koncem vařečky vytlačte středy pórků tak, aby vznikly trubičky s okrajem silným asi 0,5 cm.
Troubu rozpalte na 180 °C. Vnitřní části pórků nakrájejte na kostičky a promíchejte v misce s osoleným a opepřeným mletým masem, vajíčkem, jogurtem, 2 lžícemi strouhané housky a nasekanou petrželkou. Lžičkou naplňte všechny pórky nádivkou a naskládejte je do zapékací misky vymazané částí másla.
Povrch posypte zbylou strouhankou, zakapejte rozpuštěným máslem a dejte péct na 25 minut do trouby, až bude povrch pěkně zlatavý. Podávejte se salátem nebo s pečivem.
Tip: Do mletého masa přimíchejte 1–2 lžíce studené vody, bude šťavnatější!
Pomazánka z lučiny a bílé ředkve
Doba přípravy: 15 minut, Nutriční hodnota: 236 kcal
suroviny na 4 porce: ½ střední bílé ředkve, 1 zelená paprika, 200 g lučiny, 3 lžíce bílého jogurtu, několik snítek pažitky, sůl, růžový pepř, celozrnné pečivo
Ředkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Papriku rozřízněte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na malé kostičky.
Lučinu a jogurt dejte do misky, okořeňte hrubě drceným růžovým pepřem, osolte a lehce promíchejte se zeleninou.
3. Pažitku jemně nasekejte a pomazánku jí posypte. Podávejte s celozrnným pečivem.
Tip: Místo jemné bílé ředkve můžete použít ředkev černou. Je ještě o něco pikantnější.
Špagety s čerstvými rajčaty
Doba přípravy: 35 minut, Nutriční hodnota: 588 kcal
suroviny na 4 porce: 500 g špaget, 2 stroužky česneku, 500 g rajčat, 1 feferonka, 1 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 4 lžíce zakysané smetany, 100 g balkánského sýra, hrst bazalkových lístků, sůl, barevný pepř
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Zatímco se vaří, připravte omáčku.
Oloupaný česnek nakrájejte na plátky. Omytá rajčata nakrájejte na kolečka. Feferonku rozřízněte a odstraňte semínka, která pálí nejvíc, a nakrájejte ji nadrobno.
Na hlubší pánvi zpěňte na oleji a másle česnek, přidejte rajčata, feferonku a nastrouhanou citronovou kůru. Osolte a krátce orestujte.
Slité těstoviny promíchejte se zakysanou smetanou a čerstvě namletým pepřem a poté je vmíchejte spolu s rozdrobeným sýrem do horké omáčky. Servírujte ozdobené lístky bazalky a nahrubo mletým barevným pepřem.
Tip: S nakrájenými rajčaty opečte i menší lilek, nakrájený na kostičky.
Foto: Archiv