více >>

Vyhlášená restaurace a klub SaSaZu se skvělou asijskou kuchyní znovu obhájila své místo v bibli všech gurmetů – proslulém průvodci Michelin – a navíc právě představila nové menu, což jsou minimálně dva důvody, proč do areálu pražské holešovické tržnice, kde restaurace sídlí, zavítat!

SaSaZu získalo michelinské ocenění Bib Gourmand (tedy vynikající jídlo za rozumné peníze) již po páté! Potěšený šéfkuchař Shahaf Shabtay cenu komentoval slovy: „Máme velkou radost. Není roku od založení SaSaZu, kdy jsme cenu nedostali a samozřejmě jsem pokaždé před uveřejněním nervózní.” A není divu! Restaurace totiž jednou ročně kompletně obměňuje celé své menu a každý rok je inspirovaný jinou asijskou zemí. Letos tedy ocenění Bib Gourmand SaSaZu dostalo za kuchyni kambodžskou. V předchozích letech se zde vystřídala menu například filipínská, singapurská či vietnamská.

MGO-SSZ3-7560

Rok v barmském stylu Na kulinární výzvědy do Asie Shahaf Shabtay vyráží pravidelně a poté v SaSaZu vytváří koncept pro nadcházející rok. Nemění pouze jídla ale celou atmosféru podniku, přináší nové prvky do chování obsluhy, novou hudbu, masáže a letos se chce zaměřit víc i na umění.

Letošní rok ostatně slibuje být i velkým kulinářským zážitkem. Barma, dnešním názvem Myanmar, totiž Shahafa při kulinárním putování nadchla a na menu, které jsme měli možnost 3. dubna při slavnostním zahájení zdejšího „nového roku“ ochutnat, to bylo znát. Brzy se nad plnými miskami voňavých a lahodných orientálních pochoutek, které jako první ochutnal hollywoodský herec William Fichtner s chotí, zmocnilo nadšení i nás.

MGO-SSZ3-7336

Barma totiž leží mezi Čínou, Indií a Thajskem a její poloha do značné míry charakterizuje i tamní gastronomii. Z thajské kuchyně využívá kokosové mléko, z indické koření a v Číně se inspirovala technikou vaření. Nepoužívá se zde sójová omáčka jako v Číně či Japonsku ani rybí omáčka jako v Thajsku a Indonésii. Obyvatelé Barmy navíc jídla solí, čímž má kuchyně blíže té středoasijské.

MGO-SSZ3-7265

Shahaf v barmské kuchyni vidí velký potenciál. Věří, že za 4–5 let se s ní budeme setkávat běžně. Jeho cílem je také zpřístupnit a představit krásy této země. Možná, že některé hosty barmské menu v SaSaZu inspiruje, aby tuto zemi, která otevřela své hranice teprve před pár lety a je tedy turisticky téměř neposkvrněna, navštívili. A to by bylo určitě dobře!

Foto: Archiv