Jíst zdravě, lehce a střídmě je hlavní zásadou snad všech nutričních poradců. Ovšem dostát toho v každodenním shonu není vůbec jednoduché. Vyzkoušejte naše recepty, které jsou zdravé, lehké a především chutné i rychlé!

Kuskusový salát s rajčaty a uzeným sýrem

Kuskusový salát s rajčaty a sýrem

Suroviny: 1 balíček instantního celozrnného kuskusu, 500 g cherry rajčátek, 2 bílé jogurty, 100 g uzeného sýra, 1 svazek čerstvé jarní cibulky, sůl, pepř, bazalka

Kuskus zalijte v poměru 1:1,5 (kuskus:voda) vroucí vodou, ve které před tím rozpusťte asi ½ kostičky zeleninového bujonu pro získání chuti. Nechte 10–15 minut bobtnat pod pokličkou, občas lehce načechrejte vidličkou. Mezitím nakrájejte na malé kousky rajčata, nasekejte nadrobno cibulku a nastrouhejte sýr. Poté připravte jogurtový dresink – jogurt osolte, opepřete a ochuťte bazalkou. Na závěr kuskus smíchejte s rajčaty a cibulkou, přelijte dresinkem a posypte nastrouhaným sýrem.

Fazolový salát s česnekovým dresinkem

Fazolový salát

Suroviny: 1 plechovka Fazole červené, 2 avokáda, 1 červená cibule, 1 okurka, 2 rajčata, hrst čerstvého koriandru, list hlávkového salátu na ozdobení

dresink: 2 lžíce citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Zeleninu omyjte. Rajčata, okurku a papriku rozkrájejte na kostičky, koriandr a cibuli nasekejte na jemno. Avokádo oloupejte, odstraňte pecku a nakrájejte na kostičky. V misce smíchejte pokrájenou zeleninu, avokádo, červené fazole, posypte koriandrem. Na závěr přelijte připraveným dresinkem, promíchejte a nechte uležet. Při servírování salát ozdobte hlávkovým listem.

Příprava dresinku: Česnek oloupejte a prolisujte. Přidejte šťávu z vymačkaného citronu, olivový olej, sůl, pepř. Vše promíchejte.

Zeleninový koláč se špenátem a cibulí

zel.kolac

Suroviny: 200g špaldové mouky bílé hladké, špetka soli, 100g másla, 3 lžíce vody, 1 vejce

náplň: 4 vejce, 1 rýžový krém na vaření a pečení, 100ml mléka, špetka soli, 1 menší cibule, 250 g čerstvých špenátových listů, 1 kávová lžička majoránky, 1 kávová lžička bazalky

Na kuchyňskou desku nebo vál si na hromádku nasypte mouku, přidejte sůl, změklé máslo, v hromádce udělejte důlek, do něj rozklepněte vajíčka a přidejte vodu. Ručně zpracujte hladké a tuhé těsto, které nelepí. Těsto namačkejte do pečící formy, je důležité vytvořit vyšší kraje. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do předehřáté trouby na 180 °C předpéct.

V misce prošlehejte smetanu, mléko, vejce, sůl, bazalku a oregáno. Vlijte do předpečeného korpusu, přdejte nakrájenou cibuli a spařený špenát. Pečte při 180 °C 35 minut.

Recepty a foto: PROBIO s r.o.