Jeden milion sto čtyřicet tisíc korun! Přesně tolik vybrali fanoušci ke čtyřicetinám Leoše Mareše, který se rozhodl podpořit vzdělávání dětí s handikepem. Oblíbený moderátor vyzval příznivce, aby přispěli na dobročinný projekt skrze portál SlavímeVelkoryse.cz. Posledních dvě stě tisíc, které zbývaly do milionu, poslal Leošův host z narozeninového večírku přímo z jeho mobilu.

„Vůbec jsem nevěřil, že se vybere tolik, nějakou představu jsem měl, ale v tohle jsem fakt nedoufal," neskrýval oslavenec po skončení akce nadšení. Ještě na začátku oslavy přitom do kulatého milionu zbývalo dvě stě tísíc korun a platbu kvůli komplikacím posílal dárce z Leošova mobilu.

A kam půjdou vybrané peníze? Leoš Mareš má dva syny a chtěl, aby vybrané peníze pomohly dětem, které neměly v životě tolik štěstí, jako jeho. „Syn jde letos poprvé do školy, takže moc dobře vím, kolik a co stojí. A v jednu chvíli jsem si uvědomil, že pro mě to sice problém není, ale je spousta rodin, spousta znevýhodněných dětí, které prostě takové možnosti nemají. A těm je třeba pomoci," vysvětlil nám Leoš.

Peníze se rozhodl věnoval na podporu asistentů pedagogů, kterých je na českých školách nedostatek. Člověk v tísni díky této částce vyškolí pro české školy padesát nových asistentů.

"Moje narozeniny byly jednorázová akce, ale doufám, že inspiruje desítky dalších," přeje si oslavenec. Na webu s názem Slavíme velkoryse může kdokoli založit k různým příležitostem, jako jsou narozeniny, svatba či různá výročí, svou virtuální oslavu a vybrat si podle svého uvážení podporu vybraného projektu Člověka v tísni. Poté vyzve své přátelé, aby místo nakupování dárků přispěli na užitečnou věc a pozvaní hosté nemusí řešit dilema s dárky. To vše, jednoduše a hravě na webu, kde poté mohou sledovat vývoj celé události on-line.