Moderátor Roman Ondráček (52) vrací úder Luboši Xaveru Veselému (52), mluví o cenzuře a nebojí se ostrých slov.

Všechno odstartoval příspěvek na facebookovém profilu kapely Těžkej Pokondr, ve kterém se Roman Ondráček rozpovídal o tom, proč rádia nechtějí hrát jejich písně Kretén a Schízy a proč je nesdílejí ani známé české osobnosti jako Leoš Mareš nebo Libor Bouček.

Má za to, že za vším stojí strach o kšefty, politika a cenzura. Luboš Xaver Veselý na to konto ve svém pořadu na XTV promluvil o tom, jak duo Těžkej Pokondr odcházelo z rádia Frekvence 1, a snažil se nařčení z cenzury vyvrátit. Časopisu Story nyní Roman Ondráček exkluzivně sdělil, jak to na oblíbeném rádiu chodilo:

„Vedení nám zakazovalo hosty, protože radši chtěli penízky. Takhle nám šéf programu Mirek Škoda třeba zakázal hned tři hosty po sobě.“ Důvody prý byly politické, ale šlo také o mediální partnerství nebo peníze. Xaver Veselý ale cenzuru v rádiu rozhodně popírá. „Někdo za vysílání zodpovídá. Kdybych byl já v roli dramaturga a rozhodoval se, jestli vzít do vysílání Jaroslava Kmentu, který čtrnáct dní před volbami vydává knížku o politikovi, tak bych také rozhodl tak, že ho do vysílání vezmeme až později. A to si ho vážím a mám ho rád,“ říká.

Těžkému Pokondrovi vedení nejprve zakázalo vysílat rozhovory živě – musely být předtočené, aby se z nich některé pasáže mohly vystřihovat. K odchodu z rádia kapelu nakonec přimělo rozhodnutí, aby se ze záznamu vysílal také jejich první vstup. Nová píseň Kretén potom dostala stopku na všech rádiích mediální skupiny Lagardère. Podle Xavera Veselého se nové písně Těžkého Pokondru nehrají proto, že nejsou kvalitní. „Jsem hrdý, že už tam nejsme,“ říká Ondráček.

Zatím není schopný odhadnout, jestli se s Milošem Pokorným coby duo Těžkej Pokondr rozpadli. Mrzí je, že na svých sociálních sítích nesdíleli Libor Bouček ani Leoš Mareš ani jejich další píseň Schízy, když je o to požádali. Byli to prý přitom právě Ondráček s Pokorným, kdo stáli za jejich zrodem – Leoše si přizvali do Prahy z Berouna a bránili ho, když měl být vyhozen. „Jen jsme se tomu, že to Leoš nesdílí, zasmáli. 

Víme, kdo dělal diskotéku, když se pan premiér ženil na Čapím hnízdě – jeho mladší přítelkyni (Monika Babišová, pozn. red.) se Leoš jako DJ strašně líbil. Pak tam dělal několikrát, protože Leošovi peníze nikdy nevadily, proto pro mě je od určité doby honibrk. Tím nemyslím nic sprostého, je to pro mě výraz pro někoho, kdo udělá všechno a je vystresovanej jenom kvůli penězům. Teprve až na dalším místě je zbytek,“ říká o Marešovi Ondráček. „Leoš nezareagoval ani jedním písmenem, tak jsme mu napsali ještě jednou, a potom už jenom, že ho respektujeme, chápeme, ale prosíme ho o jednu věc: ‚Už nikdy nezmiňuj, že Pokondři byli ti, kteří tě vytáhli z Berouna.

Už s tebou nechceme být spojovaní. Užívej si svůj byznísek.‘ “ Bouček, kterého s prosbou o sdílení také oslovili, prý alespoň s omluvou zavolal. Jediný, kdo nechal jejich píseň zahrát, byl nakonec Patrik Hezucký. Když teď Xaver Veselý natočil video o Těžkém Pokondru, Ondráčka tím zvedl ze židle: „Mám spoustu kamarádů, kteří jsou homosexuálové, já jsem třeba miloval George Michaela, ale nemám rád tyhle obtloustlé homosexuály. Oni drží pohromadě, ale ještě agresivně. Když se do něčeho obujou, tak vás chtějí zlikvidovat!“

Více aktuálních informací najdete v novém vydání časopisu STORY.