Jste milovníci „selfíček“ a vaše sebedokumentování se už pomalu někam zvrhlo? Právě vy si dejte pozor. Selfíčkaření je nemoc a může vás stát i život.

Každá doba má své klady a zápory. Současnost s sebou přináší závislost na tvorbě a sdílení selfíček se světem. Psychologové varují, že „selfitis“ je vážná psychická nemoc a léčba je velice podobná jako při jiných závislostech.

Výzkumníci z Nottinghamské univerzity vytvořili behaviorální stupnici, podle které se určí závažnost onemocnění, stejně jako v případech depresí a úzkosti. Nejvíce uživatelů Facebooku a největší počet úmrtí z důvodu tvorby selfíček na těch nejnebezpečnějších místech je Indie.

Selfitida se řeší již od roku 2014 a mnoho odborníků ji považuje za trendovou újmu, která skrývá daleko větší problém.

MÉNĚCENNOST A DEPRESE

Kvůli chorobné závislosti na postování svých fotografií na sociálních sítích zatím na terapii v Čechách nechodí nikdo, přesto mezi mladými vzrůstá narcisismus, zvýšil se počet sebevražd a mnoho teenagerů trpí depresemi. Nejde však jen o samotné fotky, důvodem je především pocit méněcennosti.

Jedním z adeptů na léčbu je i model z Indie Junaid Ahmed (22), který každý den vloží na Instagram až dvě stovky svých fotografií, což mu i s focením zabere skoro celý den. „Podle výzkumníků člověku se selfitidou chybí sebevědomí, proto doufá, že si zlepší sociální postavení, když sdílí obrázky sebe sama.“

Více informací najdete v aktuálním vydání časopisu Story.