Chystáte se na velký předvánoční úklid domácnosti a chcete vdechnout nový život vašim matracím? Nezáleží na tom, jaké fleky se na vaší matraci nacházejí, s našimi tipy a triky se zbavíte každého z nich. A i pokud jsou vaše matrace skoro nové, menší očista jim určitě neuškodí.

Snídaně do postele, nehody i běžné pocení

Ať už si o víkendu rádi dopřáváte snídani do postele, a občas se tak nevyhnete polití matrací nebo rádi spíte v teplé místnosti, a na vaší matraci jsou patrné skvrny od potu. Nebo popřípadě máte doma miminko a řešíte, jak se zbavit skvrny od moči na matraci, se správným způsobem čištění budou vaše matrace opět vypadat jako nové.

1. První tip: matraci vysajte

Máte-li poměrně nové matrace, použijte k jejich čištění vysavač. S jeho pomocí se zbavíte prachu a dalších nečistot, a matrace budou opět vypadat jako nové. Většina vysavačů má v základní výbavě i speciální nástavce, které jsou vhodné na tkaniny a dají se využít právě na vysávání matrací, ale také gaučů, křesel a potahovaných židlí.

2. Druhý tip: zbavte se skvrn okamžitě

Patříte k milovníkům sledování filmů v posteli a rádi si s sebou do postele přinesete i menší občerstvení a třeba i sklenku červeného vína? To se vám pak již určitě někdy stala menší nehoda – a obsah skleničky jste převrátili na prostěradlo. Jelikož rozlité červené víno je noční můrou nejedné hospodyňky, určitě víte, jak špatně se taková skvrna odstraňovala.

Až budete mít příště filmový večer se sklenkou dobrého červeného vína, vemte si s sebou do ložnice slánku. Tu umisťte na noční stolek, a v případě, že by došlo k polití matrací, skvrnu okamžitě vysušte papírovými utěrkami a posypte solí. Díky soli sice skvrna zcela nezmizí, ale půjde následně snáze odstranit.

Zdroj: New Africa / Shutterstock.com

3. Třetí tip: účinný domácí čistič na každou skvrnu

Nachází se na vaší matraci již zaschlé skvrny, a máte pocit, že čištění krve a odstranění skvrn od potu z matrace, jsou nadlidské úkoly? Kdepak. Existuje snadné řešení, které spočívá v tom, že si účinný čistič na skvrny vyrobíte doma. Budete k tomu potřebovat:

  • 3 lžíce jedlé sody,
  • 240 ml peroxidu vodíku,
  • 2 kapky přípravku na nádobí.

Veškeré suroviny smíchejte, naneste na skvrny a nechte zaschnout. Vzniklou vrstvu odstraňte po zaschnutí lžící, a na závěr místo ošetřete hadrem namočeným v peroxidu vodíku. V žádném případě skvrny na matraci nedrhněte ani k jejich odstraňování nepoužívejte kartáček a hrubou sílu.

Zdroj: New Africa / Shutterstock.com

4. Čtvrtý tip: chránič matrace vám ušetří spoustu starostí

Trápí-li vás časté skvrny na matracích a jste unavení z neustálého čištění, pořiďte si na matrace ochranný potah, který je vyroben z příjemných materiálů a má speciální popruhy, s jejichž pomocí ho k matraci přiděláte. Vaše matrace bude díky tomu chráněna – a pravidelné praní potahu zajistí, že se ve vaší posteli bude vyskytovat méně bakterií a dalších nečistot.

Zdroj: Andrey_denik-630/ Shutterstock.com

5. Pátý tip: pravidelná údržba matrace je základ

Staráte se o své matrace pravidelně? Správně prováděná pravidelná údržba matrací prodlouží jejich životnost. V čem spočívá? Projděte si s námi body pravidelné údržby matrace a ujistěte se, že děláte vše, co se dělat má. Zaprvé, dvakrát ročně matraci otáčejte. Tím prodloužíte její životnost a snížíte míru jejího opotřebení.

Přestože je matrace přikrytá prostěradlem a leckdy také chráničem matrace, pravidelně matraci vysávejte. Zbavíte se tak nečistot z každodenního používání a budete spát v čistém. A v neposlední řadě ložnici každý den větrejte. To prospěje matracím, protože se díky přísunu čerstvého vzduchu zbaví nadbytečné vlhkosti.

Starejte se o svou postel, a zejména o svou matraci. Pokud si nedokážete odepřít snídaně do postele, máte domácí mazlíčky nebo zkrátka jen chcete prodloužit životnost matrace, investujte také do ochranného potahu na matraci.