Magnetický sexappeal Alaina Delona nám připomíná Česká televize v cyklu filmů, který odhalí i méně známé filmy jeho kariéry.

Černá kštice, uhrančivý pohled modrých očí. Krasavec, který vám bez mrknutí oka zlomí srdce, anebo vás bez hnutí brvou zastřelí. Ve filmu najdete jen málo tak ikonických osobností, jako je Alain Delon. Kritici ho celý život srovnávali a poměřovali s jeho vrstevníkem Jean-Paulem Belmondem. Narozdíl od tohoto filmového akrobata, který dokázal rozpohybovat plátno svými neuvěřitelnými akčními kousky, vyvolával vážný, mlčenlivý a pomalý Delon spíše intenzivní mrazení v zádech…

Talentovaný pan Delon

Zlomovým filmem na úsvitu jeho kariéry se stalo drama V plném slunci režiséra René Clémenta. FIlm, který bude k vidění v rámci přehlídky České televize, byl natočen podle románu Patricie Highsmiths Talentovaný pan Ripley (ano, právě toho, podle něhož vznikl i stejnojmenný film s Mattem Damonem v hlavní roli). Právě tento film odhalil jeho mimořádný talent ztělesňovat morálně pochybné, ale neobyčejně svůdné anithrdiny. Ve filmu V plném slunci se coby Tom Ripley vydává do Itálie, aby přivedl zpět domů zbloudilého syna amerického milionáře. Místo toho však bohatého synka zavraždí a přisvojí si jeho identitu s úmyslem profitovat z jeho rodinného jmění (i z jeho krásné přítelkyně). Role elegantního podvodníka mu padla jako ulitá - přičemž stejně jako úlovek pro něj bylo důležité potěšení ze samotné manipulativní hry.

Alain DelonZdroj: Česká televize a Profimedia.cz

Mistr zločinu i marketingu

Stejně jako postavy mistrů klamných převleků ovšem před kamerou ztělesnil i řadu skutečně hrozivých příslušníků podsvětí - jedním z nich byl například nájemný vrah ve filmu Samuraj. Jeho hlavním hereckým přikázáním bylo říkat a dělat na plátně co nejméně: zbytek vykonalo jeho fatální záporácké charisma. S podsvětím se Alain Delon ostatně zapletl i v civilu: v roce 1969 padlo jeho jméno při vyšetřování drogového skandálu a sám Delon přiznal, že měl co do činění s marseilleskou mafií (jednoho z jejích členů si sám zahrál ve filmu Borsalino). Kromě hereckého charismatu Alain Delon vždy měl i nepřehlédnutelný marketingový talent. Své jméno spojil s celou řadou luxusních produktů, od hodinek, oblečení či brýlí až po cigarety.

Alain DelonZdroj: Česká televize a Profimedia.cz

Alain versus Ari

Delonovo soukromí je podle očekávání protkáno četnými vztahovými peripetiemi. Už ve čtyřiadvaceti letech se zasnoubil s rakousko-německou kráskou Romy Schneider, s níž účinkoval v romantickém filmu Kristýna. Paralelně ovšem prožíval románek se zpěvačkou Nico, která později proslula svým hlubokým altem v rockové skupině Velvet Underground.

Narodil se jim syn Ari, jehož otcovství Delon vždy popíral. Nicméně když fotografii dvouletého Ariho uviděla Alainova matka v novinách, byla přesvědčená, že jde o jejího vnuka: "Byla jsem si jistá, že je to dítě mého syna," vzpomíná Edith Boulogne v textu publikovaném na stránkách www.warholstars.org. "Vypravila jsem se za Nico a chlapeček se mi hned rozběhl do náruče. Viděla jsem v něm svého syna a byla jsem přesvědčena, že Alain se k němu přihlásí. Později mi ale po svém agentovi vzkázal, že mám na vybranou: buď on, nebo Ari. Tak jsme si nechali Ariho," konstatuje smutně. Ostatně, nikdo jiný o chlapce příliš nestál: jeho matka Nico ho navštěvovala jednou za tři roky.

Alain DelonZdroj: Česká televize a Profimedia.cz

Později měl Alain Delon ještě několik různých vztahů, mimo jiné s herečkou Mireille Darc (Velký blondýn s černou botou). Dnes si však užívá především lásku svých psů - proslul totiž jako velký milovník němých tváří, který se angažuje i v různých "psích" charitativních projektech. Naposledy podpořil například švýcarskou iniciativu zasazující se o to, aby týraná zvířata měla své vlastní právníky, kteří by je obhajovali před krutostí jejich pánů. "Psi se nestarají o to, kdo jste. Je jim jedno, jestli jejich pán je bezdomovec, milují ho stejně. Myslíte, že moji psi vědí, že jsem Alain Delon? Je jim to úplně jedno, chci strávit konec života v jejich společnosti, o ženy už nestojím," prohlásil v rozhovoru pro deník Le Petit Nicois.