Spojené arabské emiráty (SAE) byly založeny v roce 1971 a rozkládají se v jihovýchodní části Arabského poloostrova. Jsou federací 7 emirátů: Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah a Fujairah. Řadí se mezi země neuvěřitelných kontrastů. Na jednu stranu zde najdeme přepychové a luxusní mrakodrapy, nejvyšší budovu světa, moderní hotelové komplexy, kulinářsky zaměřené restaurace, velká nákupní centra se všemi mezinárodními značkami, nejdelší zipline na světě a indoor lyžařskou sjezdovku, na druhou stranu si nenechávají vzít nic ze své poutavé tradice arabského světa.

Spojené arabské emirátySpojené arabské emirátyZdroj: Shutterstock.com

Při návštěvě pouště zůstanete stát jako omámení. Nejenom z krásných výhledů, písečných dun, zářivé barvy zapadajícího slunce, ale i z velbloudích stád a hvězdné oblohy, která je díky neexistenci světelného smogu se všemi svými hvězdami krásně výrazná. K tomu všemu mají Spojené arabské emiráty navíc ještě azurově modré moře, dlouhé písčité pláže s jemným pískem a celoroční možnost koupání a vyhřívání na sluníčku. Do těchto exotických krás se navíc dostanete za celkem krátkou dobu letu, která je z Prahy do Dubaje okolo 6 hodin.

Spojené arabské emirátySpojené arabské emirátyZdroj: Shutterstock.com

„Spojené arabské emiráty jsou pro české turisty stále oblíbenější destinací, a to zejména díky příjemnému klima, skvělému servisu a úrovni služeb i možnosti koupání a nakupování,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Asi nejčastěji skloňovaným emirátem mezi českými turisty a cestovateli bývá Dubaj, luxusní a moderní metropole světového významu. Češi sem vyráží za svou pohádkovou dovolenou plnou slunce, pohody, dobrého jídla a za nákupy. Je synonymem úspěchu a luxusu, i branou do orientálního arabského světa plného nepřeberných možností a míst k navštívení.

Spojené arabské emirátySpojené arabské emirátyZdroj: Shutterstock.com

V Dubaji se můžete na jednom místě opalovat na pláži, relaxovat u moře, zaplavat si v bazénu umístěném na střeše hotelu, nebo v jednom z jeho nejvyšších pater. Přesně tak to tady totiž bývá: řada hotelů je v moderních výškových budovách a je zcela běžné, že můžete mít pokoj v 19. a vyšším patře. Takže máte-li štěstí i na umístění pokoje, pak se můžete těšit na dechberoucí výhledy. Nachází se zde jediný „sedmihvězdičkový“ hotel na světě, nejvyšší budova světa Burj Khalifa, uměle vybudovaný ostrov The Palm, Dubai Marina a nezapomenutelná dubajská fontána.

Spojené arabské emirátySpojené arabské emirátyZdroj: Shutterstock.com

O historické čtvrti Bastakia zase můžeme mluvit jako o muzeu pod širým nebem a rozhodně stojí za návštěvu. Minout byste neměli ani místní trhy se zlatem, kořením i tradiční arabskou keramikou a šátky či šaty. Můžete se spolehnout, že místní obyvatelé vám velmi rádi u svého stánku ukážou, co vše mají v nabídce, k čemu co slouží a co jak chutná nebo na co se používá.

Z Dubaje se navíc dají podnikat výlety do emirátu Ras Al Khaimah. Výlety za romantickými palmovými oázami, pouštními dunami s červeným pískem a nekonečně dlouhými písčitými plážemi. Je to ideální místo pro milovníky přírodních krás, odpočinkové dovolené i fanoušky golfu. Není nad čím dumat, Spojené arabské emiráty najdete v nabídce řady předních českých cestovních kanceláří.