Kdo by nemiloval jaro! Nádherné barvy všude okolo, vzduch teplý a vlahý tak akorát a čas schovat všechny huňaté svetry a péřové bundy.

A také ideální příležitost dopřát pořádný jarní úklid svému tělu. Vyzkoušejte detoxikaci a přivítejte jaro svěží a spokojená jako nikdy!

Když se řekne detoxikace, většině z nás se vybaví několikadenní půst, případně dietní jídelníček založený na popíjení bylinkových čajů a zeleninových šťáv. Má-li však být očista těla důkladná a blahodárně působit skutečně na dlouhou dobu, s těmito drobnými opatřeními si nevystačíme.

Potřebujete detoxikaci?

Lidský organismus je úžasný a po všech směrech dokonalý, ale ani on nevydrží všechno. Rozhlédněte se kolem. Vzduch, který dýcháme, voda, kterou pijeme, léky, které užíváme, prostředí, jímž se neustále obklopujeme, a emoce, které nás provázejí: to vše má na naše zdraví bezprostřední vliv. Dokud náš imunitní systém pracuje, jak má, býváme před nájezdy toxinů (zdraví škodlivé látky) zpravidla dobře chráněni. Ale ruku na srdce: kdo z nás má dnes imunitu z oceli? Oslabený imunitní systém ztrácí svou sílu a organismus zase samo-detoxikační schopnost. Toxiny se v těle začnou obratem hromadit, usazovat a čekají na svou příležitost.

Svou přítomnost projevují plíživě – začneme se cítit „divně“, ne ve své kůži, malátně, unaveně, podrážděně, dostaví se běžné potíže spojené s poklesem imunity: nachlazení, virózy, … Většinou nás ani nenapadne přičítat tyto potíže právě toxinům a tak je ve spěchu všedních dní přecházíme a umlčujeme užíváním běžně dostupných léků. Ale světe div se – oni tam pořád jsou… A mohou udeřit znovu a více.

K běžným projevům toxických zátěží v organismu patří:

·       Bolesti hlavy, zažívací potíže, kožní problémy (především ekzém),

·       vleklá únava, výkyvy nálad, zhoršení psychických potíží,

·       častá nemocnost, respirační problémy,

·       rozvoj autoimunitních chorob.

Vyrazte do boje!

Jaro představuje ideální příležitost pro zahájení detoxikace. Vyzkoušejte třeba C.I.C., převratnou českou detoxikační metodu s více než patnáctiletou tradicí. Ta kromě jiného říká, že každá nemoc má svůj emocionální základ a že je třeba udržovat svůj organismus v harmonii s přírodou.

Jak by tedy měla vypadat ideální jarní detoxikace?

·       Zaměřte se v první řadě na očistu jater a žlučníku. Právě tyto orgány mají podle zásad tradiční čínské medicíny nejsilnější energii, která se může projevovat zhoršením trávicích potíží.

·       K dalším typicky jarním signálům, že tělo potřebuje detox, patří zhoršení ekzému, potíže se zrakem, výkyvy nálad, nevysvětlitelná únava a bolesti hlavy.

·       Choďte teple oblečení! První jarní paprsky sice svádí k tomu odhodit všechny protivné svršky, ale buďte trpělivá. Chlad organismu neprospívá. Také do jídelníčku ještě nějaký čas nezařazujte ryze letní pokrmy. Dopřávejte si tuzemské ovoce a zeleninu, obiloviny, luštěniny a k podpoře očisty využijte veškerých zelených bylinek!

·       Jídlo připravujte nejlépe dušením, vařením, pečením nebo v páře.

Člověče, nezlob se

A protože už víte, že každý problém má alespoň jeden ze svých hlubokých kořenů v emocích, neotálejte a začněte pracovat také s nimi. Oslabení orgánového okruhu jater a žlučníku způsobuje zejména hněv, který leckdy přeroste až v agresi. Nejhorší je ta neventilovaná, kterou nosíme hluboko uvnitř sebe a jíž nevědomky můžeme namířit přímo proti sobě. Vyzkoušejte speciální dechové techniky i vizualizační cvičení, zaměřená na práci s emocemi.

 

Detoxikační přípravky Joalis, vhodné k jarní detoxikaci:

·       LiverDren, LiHerb (bylinné kapky a tablety určené k očistě jaterního okruhu),

·       Activ-Acid (kapsle s mořskými minerály, křemíkem a inulinem, bojující s překyselením organismu

·       Activ-Col (obsahují probiotika a probiotika, která vyrovnávají střevní mikroflóru),

·       Streson, Emoce, Egreson (harmonizují emoce, zejména stres a hněv),

.       kniha Jak zvládat emoce pomocí obrazů živlů (obsahuje celou řadu návodů a cvičení na to, jak zařídit, aby emoce pracovali pro nás, nikoli proti nám).