Krátké zimní dny a nepříjemné počasí na mnohé z nás působí depresivně. Je proto potřeba využít i malé radosti, aby byl den hned příjemnější. A stačí třeba pouhé zahřátí. Udělejte si radost třeba horkými nápoji. Ty vás nejen zahřejí, ale i potěší.
Zimní čaj
Budete potřebovat:
- 250 ml černého čaje Lipton
- 40 ml malinového sirupu
- 1 vrchovatá lžíce malinové zavařeniny nebo 5 – 6 čerstvých malin
Sáček černého čaje zalijte čerstvě uvařenou vodou a nechte louhovat. Jakmile je čaj připravený, přidejte malinový sirup, zavařeninu nebo čerstvé maliny. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Perníková káva provoněná rumem s pěnou z bílé čokolády a šlehačky
Na 4 porce/sklenice á 150 ml budeme potřebovat:
- 200 ml vody
- 1 kus skořice
- 10 ks hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 1 ks badyánu
- špetka fenyklu
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- 2 plátky citrónové kůry
- 4 šálky silné kávy
- 80 ml rumu
Pěna:
- 50 g bílé čokolády
- 150 g Šlehačky De Luxe od Mlékárny Kunín
Postup:
Koření nasypeme do nerezového rendlíku a zahříváme, dokud nezačne vonět. Zasypeme cukrem a mícháme. Když se cukr roztaví a začne lehce zlátnout, přilijeme vodu, přidáme kůru a necháme 20 minut zvolna vařit. V kovové misce na vodní lázni rozpustíme čokoládu. Šlehačku ušleháme dotuha. Odebereme z ní jednu polévkovou lžíci a vmícháme ji do čokolády. Vzniklou směs posadíme s miskou do studené vody a mícháme, dokud nezchladne. Poté čokoládovou směs vyjmeme z vodní lázně a opatrně vmícháme do zbylé šlehačky. Do sklenic nejprve rozdělíme přeceděný kořeněný sirup, přilijeme čerstvě uvařenou kávu, ¼ (z celkových 80 ml) rumu a nakonec doplníme lžící pěny.
Svařený cider
O tom, jak je cider Kingswood výborný na ledu, se většina z nás už přesvědčila. S odchodem léta však nemusíme přijít o jeho společnost. Svařená varianta cideru Kingswood totiž nadchne nejen vás, ale i každou návštěvu, která se k vám v zimě přijde zahřát. Připravte jí výtečný horký nápoj s originálním kořením míchaným na míru. Oproti směsi koření na svařené víno vás překvapí chuť zázvoru, kardamomu a pomerančové kůry, ale samozřejmě nechybí ani tradiční zimní koření – skořice a hřebíček.
INKA karamello
Na jednu porci budeme potřebovat:
• 2 lžičky cereálního nápoje INKA
• ½ hrnku vařící vody
• 1 hrnek horkého napěněného mléka
• 6 lžiček karamelové polevy
Do dvou skleněných hrnků nalijte 2 - 3 lžičky karamelové polevy. Potom přidejte mléko s pěnou. Opatrně tenkým pramínkem nalijte přes vrstvu pěny čerstvě uvařenou kávovinu INKA. Takto vám vzniknou čtyři vrstvy: karamel, mléko, kávovina a pěna. Nakonec ozdobte karamelovou polevou a máte hotovo.
Maxivita horký nápoj s bezovým květem proti nachlazení a rýmě
Kdysi se věřilo, že bezinky chrání před zlými silami, ohněm a bleskem a proto se vysazovaly téměř u každého domu. A jisté je, že až dodnes chrání naše zdraví. Květy bezu černého obsahují pro tělo užitečné silice, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny a vitamin C. Zvyšují pocení a proto se čaje z květů dodnes používají při nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Přírodní extrakty z bezinky mají pozitivní účinek také na trávení – dokážou tišit křeče a potlačují nadýmaní.
Pokud jste nestihli nasušit bezové květy a přitom vsázíte na přírodní léčbu, vyzkoušejte horký nápoj Maxivita herbal horký nápoj z květů černého bezu, obohacený o vitamín C a zinek. Příjemně prohřeje a posílí tělo když vám zrovna není nejlépe. Má protizánětlivé účinky a působí proti nachlazení. Podporuje imunitu, přispívá ke snížení únavy a vyčerpání těla.
Přípravek neobsahuje lepek, laktózu ani žádné konzervanty. Zdravý horký nápoj, který Vás postaví na nohy, z něj připravíte velmi snadno. Stačí rozpustit ve dvou deci horké vody.
Balení 10 sáčků Maxivita horký nápoj za doporučenou prodejní cenu 69,90 Kč je možné koupit v marketech, drogeriích nebo na nasevitaminy.cz
Horké nápoje Maxivita herbal s přírodním složením jsou dále ve variantách s echinaceou, brusinkou nebo zázvorem. www.vitar.cz
Bojovník proti kašli - Yzopový sirup TOPVET
Také trápí vaše děti zimní kašle a nachlazení a vy stále zkoušíte tradiční bylinné sirupy a máte pocit, že to nějak „není ono"? Vystupte ze zajetých kolejí a vsaďte na yzop. Tato středomořská bylina totiž obsahuje mnoho účinných látek, silic, organických kyselin a tříslovin, které pomáhají udržovat horní cesty dýchací v optimálním stavu, podporují uvolňování hlenů, usnadňují odkašlávání a chrání sliznici dýchacích cest. Farmářský Yzopový sirup TOPVET je určen pro děti již od 3 let a je obohacen o extrakt z ibišku, který podporuje imunitní systém.
Doporučená cena: 80,- Kč
www.topvet.cz¨
Podzimní hruškové zahřátí
Dopřejte sobě a svým známým ojedinělý zážitek s novým receptem na zahřátí s tradiční ovocnou lihovinou Jubilejná Hruška. Pálenka, která je stvořena z nejlepšího ovoce ze slovenských sadů a zahrad, jejíž jemnost vzniká díky několikanásobně opakované destilaci a pozvolným ochlazováním v jejím průběhu. Originální chuť a barvu ovocné lihoviny Jubilejná Hruška dotváří plátky ovoce uvnitř láhve. Novým spojením teplého čaje a Hrušky Jubilejná vznikl dokonalý nápoj k příjemnému zahřátí.
Náš tip: Hruškový párty čaj
· 16 cl Zelený čaj
· 4cl Jubilejná Hruška 40%
· Čajová lžička medu
· Pár kapek citrónové šťávy
Zelený čaj zalijte vařící vodou. Louhujte 3 minuty a nechte následně čaj mírně vychladnout. Dolijte Jubilejnou Hrušku a přidejte čajovou lžičku medu a zamíchejte. Dochuťte pár kapkami citrónové šťávy.
Doporučená cena: 279Kč / 0,7l
Zlatý punč
Je samozřejmostí, že k zimnímu období patří punč. A nyní si ho můžete připravit i doma. TEEKANNE punč z černého bezu a černého čaje hřeje uvnitř a je lahodou jak pro chuťové buňky, tak i pro oko.
Budete potřebovat:
- 4cl Cassis likéru (lze nahradit bezinkovým likérem)
- 1-2 lžíce hnědého cukru
- šťáva z citronu
- 100 ml jablečné šťávy
- 100 ml šťávy z černého bezu
- Skořici
- 2 čajové sáčky TEEKANNE Gold černý čaj
Na ozdobu můžete použít například sušené jablečné kroužky. Díky spojení černého čaje s likérem Cassis a šťávou z ovoce se TEEKANNE punč stává jedinečným a ušlechtilým drinkem.
Ovocný grog
Můžete také vyzkoušet recept na TEEKANNE Magic moments – ovocný grog, který je odjakživa spojován s příjemnou atmosférou a aromatickým požitkem.
Budete potřebovat:
- 4 sušené broskve
- 1 lžíce rozinek
- 1 lžíce sušených brusinek
- ½ špičky nože perníkového koření
- 15 g hnědého kandovaného cukru
- 6 cl hnědého rumu
- 2 čajové sáčky TEEKANNE Love
Spojení těchto vybraných ingrediencí vás vynese na Olymp všech chutí.
Objevte i další čajové recepty a chutě čajů TEEKANNE. Pro více informací a tipů navštivte www.teekanne.cz