Ochladí-li se, je čas sáhnout po teplejším svršku a pro ženy se typicky nabízí dámská zimní bunda nebo kabát. Dámské bundy bývají o něco praktičtější než kabátky, často jsou na zip, mívají zateplení a běžně jsou dostupné s kapucí. Jak bundy kombinovat v outfitu s dalším oblečením a doplňky si přečtete v následujících řádcích. Seznámíte se se současnými trendy a zjistíte, k jaké postavě se hodí jaký typ bundy.  

Jaké typy bund jsou v současnosti trendy?

Bundy seženete kratší do pasu nebo delší pod pas, kabátového typu. Rozhodněte se, jak budete bundu používat, protože podle toho budete volit délku i způsob zateplení. Pokud plánujete brát bundu do hor, podívejte se na sportovní typy bund. Materiály mívají funkční a v dnešní době najdete opravdu stylové kousky i mezi zimními typy. Nebojte se barev. Zima bývá pošmourná a teplé výrazné barvy vám dají na sněhu vyniknout. Péřové nebo vatové bundy jsou jedničkou pro mrazivé dny, ale dobře fungují i funkční materiály lehčích sportovních bund. 

Do města, kde většinou není počasí tak kruté, anebo kde se nepohybujeme venku dlouhou dobu, můžeme volit lehčí typy bund. Ženy mívají zpravidla v šatníku víc kousků, které mohou kombinovat s outfity podle nálady nebo předpovědi počasí. 

Velkým trendem jsou dnes lesklé materiály a výrazné barvy vatových bund. Svršek se tak stává jednoznačně nejvýraznějším prvkem outfintu, takže s pěknou bundou už nemusíte vymýšlet složité doplňky a oblečení. 

In jsou také mohutné kapuce nebo kožešina kolem kapuce nebo límce. Do takového modelu se pohodlně zachumláte a nebudete potřebovat ani čepici. 

Jak kombinovat dámskou zimní bundu s šaty nebo kalhotami?

Zimní bundy dámské jsou dámské oblečení, které přirozeně kombinujeme s dalšími komponenty outfitu, a vyplatí se znát pár základních pravidel, jak vše dobře sladit. Bundy nosíme často do města, a proto potřebujeme mít k dispozici různé varianty pro různé příležitosti. Máme-li raději kalhoty než šaty nebo sukně, vybíráme bundu tak, aby barevně i střihem ladila. Vatové bundy vypadají dobře s džíny, společenské kalhoty můžete kombinovat s bundou delšího střihu kabátového typu. Vždy pamatujte na základní pravidlo: čím výraznější bunda, tím méně výrazných doplňků a extravagantních kousků dalšího oblečení. 

Zdroj: andreonegin / Shutterstock.com

Velmi luxusně a žensky působí kožené bundy nebo tzv. parky. Parky jsou delší bundy pod pas se zapínáním a s kapucí a poskytují tak pohodlí i komfort. Bomber bundy jsou zase kratší a ne tolik zateplené modely, které jsou oblíbené mezi dívkami a mladšími ročníky. Působí moderně, k dostání jsou originální barvy i střihy. Tyto kousky můžete kombinovat s kratšími sukněmi nebo kalhotami, džíny i šortkami. 

Bundy a doplňky

V chladném počasí neoblékáme jen bundu, ale přibíráme k outfitu také další doplňky a obuv. V zimních dnech volíme teplejší obutí, proto pamatujte na to, že bunda by měla ladit i s touto částí outfitu. Elegantnější bundy se budou hodit ke kozačkám nebo botách na podpatku, ke sportovnějším bundám můžete do města vyrazit i moderních a velmi oblíbených sněhulích. Kabelka nebo batoh by měly být také v souladu se zvoleným stylem. K bundám se skvěle hodí i moderní ledvinky nebo tašky přes rameno.

Čepici, šálu a rukavice můžete volit vlněné, kožené nebo ty ze syntetické kůže. Jednobarevný set se hodí k barevné bundě, naopak k jednobarevné bundě můžete volit originální barevné kombinace doplňků. Pro venkovní zimní sportovní aktivity vybíráme kvalitní zateplené bundy, ke kterým volíme typ rukavic podle druhu sportu. I další doplňky jako jsou helma nebo brýle mohou se sportovním outfitem ladit, někteří sportovci berou v úvahu i barvu svého sportovního vybavení jako jsou lyže a další.