Projekt „Díky za Vánoce" vyzývá k projevení vděku povoláním, jež vyžadují nasazení i během svátků. Jeho součástí byla anketa: „Kdo si podle vás zaslouží nejvíc poděkování za tvrdou práci během Vánoc?" Celkem 33 586 hlasujících zvolilo hasiče, hned v závěsu za nimi stojí doktoři. Kdo jsou ti, co pro nás pracují o Vánocích?

Hlasování probíhalo na webu www.troufnisinajemnost.cz od 11. 11. 2015 až do konce listopadu. Na stránkách se dočtete příběh doktorky, kurýra, hasiče, číšnice a hlasatelky rozhlasu. Skuteční dříči vybráni z řad lidu popisují, jaké to je pracovat o Vánocích, zatímco vaši nejbližší rozbalují své dárky u stromečku.

Díky hlasatelce rozhlasu jsme se mohli dozvědět, že největší frmol je v rádiu měsíc před Vánocemi. Mladá číšnice luxusního hotelu si prý zpříjemňuje Vánoce vyměňováním dárečků se svými kolegy ze zahraničí i naslouchá těm, kteří zůstali na svátky sami a přišli si popovídat na bar. Doktorka díky projektu představila centrum na léčbu bolesti, kurýr se rozpovídal o tom, jaké to je narazit o Vánocích na Karla Gotta. A konečně hasič, ten vysvětlil systém vánočního rozdělování služeb i se rozvzpomínal na nejčastější sváteční karamboly, které jezdí z kolegy žehlit. Nezapomněl se pochlubit ani tím, že letos stráví svátky se svým malým synem.

Lidé cítili potřebu vyjádřit vděk
Téma vánočních pracantů zaujalo nečekaně velké množství lidí. Pro vítězné hasiče celkem v aplikaci hlasovalo přes 13 000 lidí, hned v závěsu se umístili doktoři a zdravotní sestry s jedenácti tisíci. Zajímavé je, že pro hasiče hlasovaly zejména ženy, pro zdravotníky pak muži. Kromě povolání, o kterých se mohli dozvědět více přímo od jejich zástupců, mohli zúčastnění hlasovat i pro řidiče veřejné dopravy a instalatéry. Nadšení hlasující přidávali návrhy dalších povolání, kterým by chtěli poděkovat. Někteří dokonce navrhli, že by se nemělo zapomenout poděkovat všem maminkám i Ježíškovi. V řeči čísel je ale vítěz jen jeden.

Těšte se na video plné díků
Protože celý projekt zaštituje Milka, poděkování hasičům proběhlo samozřejmě ve formě pořádné porce čokolády. Milka tým dorazil i s filmovým štábem na hasičskou stanici a tam slavnostně hasičům poděkuje za všechny, kteří jim kliknutím myši vyjádřili svůj vděk. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří nám dali hlas v anketě. Vždycky potěší, když vám lidi dají najevo, že si váží vaší práce a dokážou to ocenit. Trochu nás to vítězství překvapilo a čokoláda jako poděkování samozřejmě potěšila. I když mi skoro všechnu čokoládu sní rodina a na mě skoro nic nezbyde. Takže ještě jednou děkujeme a přejeme šťastné, veselé a hlavně klidné Vánoce," uvedl jeden z ambasadorů projektu, hasič HZS hl. m. Prahy, Jan Lédl.

Milé vzkazy létaly internetem
Nejen čokoláda, ale jistě i milá slova, které v hlasování Češi zanechali, zahřejí hasiče u srdce.
„Kdyby nebylo hasičů, kteří tu pro nás jsou stále i o svátcích, byl by svět smutný. Děkuji Vám, že tu pro nás jste každý den a že naše životy jsou Vaší prioritou," napsal na adresu hasičů jeden z hlasujících. „Hasiči se nejvíce zasluhují o naše krásně prožité svátky. Oni nás zachrání při autonehodě nebo při požáru, oni nás odvezou k doktoru. Jim patří náš největší dík," vysvětluje další, proč si myslí, že vyhrát by měli právě hasiči. Jsou to machři, borci, vzkazovali dále lidé.

Internetem se tak v době hlasování šířily projevy díků namísto všudypřítomných kybernetických projevů negativity, což je už samo o sobě úspěch a přispělo k nefalšované vánoční náladě ve znamení míru.

Nezapomeňte ani na vaše nejmilejší

Díky stránkám www.troufnisinajemnost.cz můžete až do Vánoc také poslat elektronické přání díky Vánočnímu Expressu a pozorovat, jak putuje pohádkovým světem až k očím vašich blízkých.