Pokud našemu tělu něco chybí, vždy nám to dá nějakým způsobem vědět. Stejně je to i v případě deficitu velmi důležité látky, a to kolagenu. Nedostatek kolagenu se může projevit například horším stavem pokožky anebo častými bolestmi pohybového aparátu. A nejen to.

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou tkáně. Tvoří přibližně třetinu všech bílkovin v těle člověka, v kůži dokonce až 70 procent.

Kolagen se nachází ve všech tkáních a orgánech, je součástí kůže, kostí, svalů, šlach, zubů a mezizubních prostor. Pro správnou funkci organizmu je jeho přítomnost nepostradatelná. Právě kolagen je odpovědný za biomechanické vlastnosti kostí, chrupavek i šlach. Mezi tyto vlastnosti patří pevnost, pružnost či odolnost v tahu. Dostatek kolagenu v těle udržuje naše kosti, pokožku, vlasy zdravé, pružné a mladé.

1. Vitamín C
Vitamín C účinně podporuje tvorbu kolagenu a zpomaluje rychlost poškozování pokožky volnými radikály. Vitamín C je totiž důležitý při neutralizaci těchto radikálů, které útočí v kůži na kolagen a elastin a poškozují je. Spolehnout se můžeme na citrusy, jahody, ananas, papriku i brokolici.

2. Červené ovoce a zelenina
Pravidelně konzumujte zeleninu a ovoce červené barvy, a to například jablka, třešně, jahody, červenou papriku, rajčata či červenou řepu. Zelenina a ovoce úspěšně zvyšují tvorbu kolagenu v těle a to díky přítomnosti antioxidantu.

Zdroj: story

Když chybí v těle kolagen, je třeba ho doplnit, ale jak zjistit, že v těle chybí?
Odhalit nedostatek kolagenu je velmi jednoduché. Na svém těle můžeme pozorovat špatný vzhled pokožky, lámavost vlasů, nehtů, vrásčitou pleť. Když zpozorujete tyto příznaky, je třeba kolagen doplnit ve formě přírodních produktů nebo stravy. Kolagen ve formě pomocných podpůrných prostředků je možné koupit v každé dobré lékárně nebo na webu.

Zdroj: archiv

Jak může kolagen tělu pomoci?
Účinky kolagenu na lidský organizmus jsou známe už od nepaměti:

· zmírňuje bolesti pohybového aparátu,
· urychluje hojení po zlomeninách, porodu či chirurgických zákrocích,
· výrazně zpomaluje stárnutí pokožky a zvyšuje její elasticitu, což je dobré hlavně pro pleť
· vyhlazuje drobné vrásky a zesvětluje pigmentové skvrny,
· působí jako účinná doplňková terapie při léčbě celulitidy,
· účinkuje proti rozšířeným cévkám a striím,
· regeneruje nehty a vlasy,
· pomáhá ve většině případů akné,
· změkčuje okraje starých jizev,