“A jakou mzdu si představujete?” Věta, ze které mnohým účastníkům pohovoru naskakuje husí kůže. Stanovit si optimální mzdu či plat však není nic složitého. Nebojte se říci zaměstnavateli, kolik vaše práce stojí.

Znát cenu své práce by mělo být pro každého uchazeče samozřejmostí. Přesto je pro účastníky pohovoru pasáž, kde se jedná o mzdě či platu, noční můrou. Stanovení minimální požadované mzdy přitom není nic složitého. Stačí zohlednit své potřeby, a přitom pamatovat na to, co můžete vy jako uchazeč nabídnout zaměstnavateli.

Spočítejte si měsíční výdaje

Abyste si mohli stanovit minimální mzdu, musíte mít dobře spočítané své výdaje. Sepište si všechno, za co pravidelně utrácíte peníze – nájemné, energie, splátky hypotéky, poplatky za telefon, jídlo, oblečení a cokoliv dalšího. Při výpočtu nezapomeňte zohlednit také výdaje placené ročně, jako je například pojistné za automobil.

Pokud se vám nechce zdlouhavě sepisovat všechny výdaje na papír, práci vám ušetří online kalkulačky. Jedná se o internetové formuláře, které umožňují výpočet požadovaných informací podle svého zaměření. Kalkulačka může být určena k výpočtu hypotéky, mzdy nebo BMI. Použít můžete také důchodové, daňové, úvěrové, měnové, ženské kalkulačky i kalkulačky dávek a příspěvků. Kromě toho je samozřejmě dostupná i tradiční internetová kalkulačka, která vám pomůže spočítat vaše výdaje. Do kalkulačky budete pouze přidávat položky výdajů a ta vám automaticky vygeneruje potřebné částky.

Online kalkulačka vám pomůže celý proces stanovení minimální mzdy urychlit. Vyhnete se tak dlouhému sepisování a počítání. Stačí zadat jednotlivé výdaje a kalkulačka vše spočítá za vás. Jakmile budete znát celkovou sumu všech výdajů, dostanete se na minimální mzdu, při které byste zaplatili všechny poplatky, ale nezbyly by vám žádné úspory navíc. Je tedy logické, že vaše mzda či plat bude muset být o něco vyšší.

Pozor na nečekané náklady

Výdaje se v jednotlivých měsících mohou měnit. Do rozpočtu vám může zasáhnout vysněná dovolená, ale i porucha domácího spotřebiče. Jen nepatrná výchylka od obvyklých výdajů může váš rozpočet výrazně ovlivnit na dlouhou dobu. Takovou situaci je možné řešit několika způsoby.

Ačkoliv se nejedná o ideální řešení, jedním ze způsobů, jak získat potřebné finance, je půjčka. Půjčka sice vyřeší momentální potřebu financí, na seznam výdajů si ale můžete rovnou připsat další položku – splátka úvěru. Půjčky bez doložení příjmu a podobné produkty jsou lákavé, ale také spojené s vysokými poplatky, jejichž splácení zatěžuje váš rozpočet, a to často na velmi dlouhou dobu.

O půjčkách, je stejně jako o pravidelném měsíčním příjmu, potřeba přemýšlet v dlouhodobém horizontu. Půjčka, ať už v jakékoliv výši, obvykle nezatíží váš rozpočet pouze jednorázově. Splátky půjčky je nutné hradit ještě několik měsíců, někdy i let. A bohužel, vašeho zaměstnavatele nezajímá, kolik úvěrů splácíte, ani si díky tomu nevyjednáte vyšší mzdu. Snažte se proto snížit zbytečné výdaje na minimum.

Nezapomeňte na finanční rezervu

Ideální je odkládat si měsíčně alespoň 10 % příjmu na spořicí účet. Výhodou spořicích účtů je nejen zhodnocení financí, ale i možnost peníze v případě potřeby využít. Samozřejmě je nutné se předem seznámit s podmínkami poskytovatelů a ujistit se, že použití financí není vázáno účelem nebo dobou, po kterou musí ležet na účtu.

Při výběru konkrétního spořicího účtu nezapomeňte provést srovnání spořicích účtů jednotlivých poskytovatelů. V dlouhodobém horizontu můžete sjednáním nevýhodného produktu přijít o značnou sumu peněz. Výhodným spořením dokážete snížit své měsíční výdaje na minimum a vytvořit si o to větší finanční rezervu.

Finanční rezerva by měla tvořit alespoň 10 % vašich výdajů. Je samozřejmé, že čím větší rezervu si budete vytvářet, tím lépe. Konkrétní výši rezervy si určete v závislosti na vlastních možnostech. Nikdy však nevytvářejte rezervu nižší než uvedených 10 %. Ze součtu všech výdajů si tedy vypočítejte 10 % – 15 % a tuto částku si přidejte na seznam výdajů jako rezervu pro případ nouze.

Podtrženo, sečteno

Teď už víte, kolik činí vaše měsíční výdaje. Pokud jsou vaše výdaje například 10 000 Kč měsíčně, přičtěte k nim rezervu – v našem případě 15 %, tedy 1 500 Kč. Pokud by vaše měsíční mzda činila 11 500 Kč, dokázali byste z takové částky vyžít, a ještě něco málo ušetřit. Protože si ale chcete občas vyrazit na dovolenou nebo si užít s přáteli, zaokrouhlíte si částku na 15 000 Kč. Právě tahle částka by měla být vaše minimální mzda, pod kterou při vyjednávání se zaměstnavatelem nepůjdete.

Upevněte svou vyjednávací pozici

To, že vy sami znáte minimální mzdu, při které jste ochotni pracovat, neznamená, že by ji měl znát i potenciální zaměstnavatel. Pokud je vaše minimální částka 15 000 Kč, ideálně byste chtěli vydělávat 20 000 Kč, ale o takovou částku si netroufáte říct, uveďte na pohovoru například 17 000 Kč. Máte tak větší šanci, že vám zaměstnavatel vyhoví. Zároveň si vytvoříte rezervu od minimální částky a můžete se zaměstnavatelem dál smlouvat. V každém případě se vyhněte uvádění platového rozmezí, tím totiž zaměstnavateli automaticky svou minimální částku sdělíte a připravíte se o výhodu při vyjednávání.

Nezapomeňte, že důležité je sebevědomí. Pokud si minimální mzdu stanovíte tímto způsobem, jedná se o relevantně podloženou částku. Nestyďte se proto si o peníze říct. S klidem zaměstnavateli oznamte své požadavky a čekejte na jeho nabídku. Své nároky samozřejmě musíte podložit relevantními zkušenostmi a schopnostmi. Velmi důležitou podmínkou úspěchu je správně sepsaný životopis.

Právě životopis zaměstnavatel uvidí při seznámení s uchazečem jako první. Ve většině případů, pokud potenciálního zaměstnavatele neosloví životopis, osobní setkání na pohovoru s uchazečem ani neproběhne. Podívejte se, jak má vypadat strukturovaný životopis a zaujměte zaměstnavatele hned na první dojem. Uveďte ve svém strukturovaném životopisu všechny relevantní informace, které vám pomohou upevnit vyjednávací pozici při žádosti o vysněný plat či mzdu.