Bulharsko, země Balkánského poloostrova, je velmi oblíbenou destinací pro letní dovolenou díky své bezpečnosti, krátké vzdálenosti, nízkým cenám a kvalitním službám. Tato země má krásné pobřeží s atraktivními písčitými plážemi, úchvatnou přírodu, zajímavé památky a samozřejmě výtečnou kuchyni.

Jedním z nejoblíbenějších letovisek v Bulharsku jsou Zlaté písky na pobřeží Černého moře, které nabízejí svým návštěvníkům nádherné pláže široké na některých místech až sto metrů. Místo si svůj název zasloužilo právě díky zlatavé barvě místního písku. Pláže i moře jsou příkladně čisté, což potvrzuje modrá vlajka EU.

K ubytování si můžete vybrat jeden z krásných hotelových komplexů z nabídky CK Blue Style a splnit si tak sny o ideální dovolené u moře. A pokud se nebudete chtít jen opalovat na pláži a vychutnávat si výbornou zdravou bulharskou kuchyni, vyzkoušejte některý z vodních sportů, které nabízejí místní střediska. Projížďka na loďce nebo šlapadle může být příjemným a romantickým zážitkem, jízda na vodním skútru nebo lyžích zas tím pravým adrenalinem. Oblíbené je tu i potápění, místní střediska pořádají lodní výlety na otevřené moře nebo k zajímavým místům podél pobřeží.

Zdroj: Shutterstock.com

Další oblíbenou atrakcí Zlatých písků je místní aquapark Aquapolis s tobogány, pomalou i divokou řekou a plaveckým bazénem. Doprava k aquaparku je zajištěna minibusem. V letovisku samozřejmě najdete i restaurace, obchody nebo stánky, například s výbornou zmrzlinou, kterou v horkých dnech jistě oceníte.

Pokud jste milovníky přírody, vypravte se do nedalekého národního parku. Jedná se o krásný listnatý les, chodit se zde smí jen po cestách, kterých je však velké množství a jsou dobře značené. Na procházky ideální. Hluboko v lese můžete najít pramen pitné vody. Jmenuje se Fontána sedmipočetníků, tedy fontána sedmi svatých (z nich dva jsou nám známí Cyril a Metoděj).

Zdroj: Shutterstock.com

O něco delší procházku nebo projížďku na kole můžete podniknout ke klášteru Aladža, který byl založený v 5. století a sloužil jako útočiště mnichů. Uvidíte zde ve skále vytesané místnosti a na zdech můžete objevit zbytky různobarevných fresek. Pokud vás budou zajímat archeologické nálezy z těchto míst, vypravte se do Přírodovědeckého muzea ve Varně.

Zlaté Písky se od Varny nacházejí asi ve 20 kilometrové vzdálenosti, někdy se však uvádějí jako její součást, vzhledem k zástavbě mezi těmito dvěma místy. Varna je třetím největším městem v Bulharsku a samozřejmě nenabízí jenom zmíněné muzeum. Kromě několika pamětihodností zde najdete třeba i delfinárium. Po setmění pak město nabízí pestrý noční život, někdy zde můžete narazit na právě se konající festival, koncert nebo divadelní představení.

Zdroj: Shutterstock.com

Oblíbenou památkou nedaleko Zlatých písků a Varny je Palác Evksinograd, který nechal postavit princ Alexandr Battenberský. Během prohlídky si můžete projít místní zahrady a vinice, z nichž pocházejí výborná vína, botanickou zahradu a luxusní plážový areál. Zajímavostí je také více jak 140 let starý himalájský cedr, sluneční hodiny darované anglickou královnou či monumentální bronzová socha boha Neptuna.

Zlaté písky jsou zkrátka ideálním letoviskem pro jakoukoliv dovolenou – odpočinkovou, aktivní, s dětmi nebo bez nich. V hlavní sezóně zde panuje ideální počasí a teploty, takže si svou dovolenou můžete užít naplno přesně podle vašich představ.