Komerční sdělení - Ortopedie již po několik let využívá metodu omlazení vlastní krví zvanou plazmaterapie. Je vhodná k léčbě akutního poranění i chronických potíží, posiluje a obnovuje regenerační schopnosti těla a využívá se k hojení tkání pohybového aparátu. 

Díky aplikaci pacientovi vlastní plazmy se urychlí hojivé procesy měkkých tkání a po pravidelném léčení dochází ke zlepšení hybnosti kloubů.

Krevní plazma v ortopedii

Využití našla plazma v ortopedii před několika lety. Od této doby se hojně a úspěšně nasazuje při léčbě pohybového aparátu. Někteří odborníci zprvu s použitím plazmaterapie nesouhlasili, ale díky perfektním výsledkům se metoda rozšířila do širokého spektra v oblasti ortopedie. Principem je aplikace krevní plazmy obohacené o krevní destičky na bolestivé místo. Používá se vyjma ortopedie také v dermatologii, kde funguje k omlazení pleti. Aplikací metody plazmaterapie dochází k regeneraci tkání, nikoli ke znovuobnovení (reparaci), jak se laická veřejnost často domnívá.

Krev tvoří plazma a krevní buňky (bílé a červené krvinky a krevní destičky). Krevní destičky plní funkci srážlivosti krve a mají v sobě proteiny (látky s vlastností růstových faktorů), které hojí poranění v těle. V plazmě se nachází velké množství krevních destiček. Tato vzácná tekutina se připraví společně s krví pacienta a obsahuje 5-10 krát více krevních destiček než samotná krev. Regenerační schopnost těla se posiluje aplikací na nemocné místo.

Šetrný odběr krve díky unikátní technologii

Společnost RegenLab dodává systém přípravy a odběru plazmy, který je ve srovnání s jinými metodami šetrný k pacientům. K potřebnému množství získané plazmy je třeba odebrat vzorek krve nabraný s malou manipulací, díky níž klesá riziko infekce na naprosté minimum. Takovéto metody odběru A-PRP využívá zdravotnické zařízení Canadian Medical Care, které se snaží o maximální šetrnost k pacientům. Díky unikátnímu systému odběru krve je možné připravit plazmu společně s kyselinou hyaluronovou a začít léčit artrózu.

Získávání plazmy k léčbě postižených míst

Krevní plazma se připravuje ze vzorku krve o objemu 10 ml, který je odebrán z podkožní žíly umístěné na paži. Na ortopedické ambulanci vzorek odebere sestra a následně jej umístí do speciálního přístroje, který krevní plazmu připraví přibližně do 12 minut po odběru krve. Lékař do kloubu nebo bolestivého místa aplikuje sterilní injekční jehlou výslednou tekutinu. Tento postup je nutné několikrát opakovat, aby byl efekt z léčby co nejlepší. V ideálním případě je vhodné aplikovat tři dávky na nemocné místo během několika týdnů.

Vhodné pro pacienty s chronickými obtížemi

Léčba je určena primárně pro dospělé pacienty, ale mohou ji ve výjimečných a lékařem schválených případech využít pacienti od 15 let trpící chronickými mimokloubními potížemi. Aplikace plazmy se hodí pro akutní zranění kloubů, svalů a vazů. Využívá se ke zhojení golfového a tenisového loktu, zánětu šlachového obalu, zánětu úponu šlachy, zmírňuje bolestivé funkční onemocnění ramenního kloubu (impingement syndrom ramenního kloubu), trochanterickou bolest a plantární fascitídu.

Plazmaterapie se začala v poslední době používat k léčbě artrózy, regeneruje chrupavky a vazy.

Proč využít tuto metodu léčby a kam se objednat?

Léčení plazmou (PRP, Platelet-Rich Plasma) bohatou na trombocyty zastaví krvácení a hojí rány. Vzácná tekutina má protizánětlivé účinky, díky ní se tvoří lépe chrupavky a regenerují se tkáně. Aplikací se tlumí bolest.

Na vyšetření a následnou aplikaci plazmaterapie se objednejte na e-mailu cmc@cmcpraha.cz, telefonním čísle (+420) 235 360 133 nebo prostřednictvím objednávkového formuláře. Lékaři zdravotnického zařízení Canadian Medical Care mají bohaté zkušenosti s léčením plazmou, pacientům nabízí profesionální přístup a zkušenosti ze zahraničí.