Pyramidy patří nepochybně mezi nejpozoruhodnější stavby v dějinách lidstva. Již ve starověku byly považovány za největší div světa. Pyramidy měly zřejmě více účelů. Dodnes však zůstává záhadou technická stránka jejich vybudování, neboť ta by byla velkým problémem i pro současnou vyspělou techniku.

Záhadou je, jak dokázal někdejší člověk vytesat, naložit, převést, složit a vyzdvihnout do výšky téměř 150 metrů dvou až třísettunové kameny, opracované tak jemně, že i po tisíciletích nelze mezi ně vsunout ani list paíru. Tyto předhistorické monumentální stavby se nacházejí v Egyptě, ale i v Mexiku, Guatemale, Peru a Číně. Nejslavnější jsou pyramidy v poušti v Gíze, zvláště 147 metrů vysoká pyramida Cheopsova a o půl metru nižší Chefrénova. Stejně jako nejznámější egyptské pyramidy v Gíze, tak i jiné méně známé a roztroušené po celém světě, již staletí jsou předmětem výzkumů archeologů, historiků ale i mystiků.Záhadné pyramidy nám stále připomínají dosud nezodpovězené otázky: Kdo je stavěl? Za jakým účelem? Odkud neznámní stavitelé čerpali překvapivě bohaté znalosti použité při stavbě pyramid? Jaké technologie používali při budování tak neobvyklých objektů?

Pyramidy můžeme rozdělit podle použití

- Pyramidální amulety, přívěsky a ozdoby - Jde o malé ozdobné přívěsky pyramidálního tvaru. Nosí se na krku, zápěstí, jako náušnice, na noze pod kotníkem. pyramidální energie harmonizuje a doplňuje úbytek energie.
- Terapeutické (malé) pyramidy - Používají se na dobíjení energie barevnou terapií.
- Relaxační pyramidy - Jsou to velké pyramidy, ve kterých je možné umístit člověka v různých polohách, případně několik lidí současně. Působení pyramidální energie působí komplexně.
- Experimentální pyramidy - Broušení žiletek, uchovávání potravin, pěstování květin.
- Kyvadélka - pyramidy - Používají se na přesné zaměřování (mapy, plány, forografie) a mentální dotazy, při zjišťování geopatogeních zón, vyhledávání vodních pramenů.

První česká pyramida

Relaxační pyramida vyrostla na Vysočině u obce Bohdalov. O výstavbu se zasloužil známý astrolog a bylinkář Emil Havelka. Bohdalovská pyramida má tvar pravidelného čtyřbokého jehlanu s rozměry podstavby 19.6 x 19.6 m a výškou 12.5m. Je opláštěna polykarbonátovými deskami a je navržena jako přízemí s podkrovím. Pod vrchlem pyramidy je zavěšen krystal z křišťálu. V celé stavbě nejsou použity žádné kovové spojovací a kotvící prvky. Celé přízemí tvoří společný prostor sloužící pro meditaci cca 40 osob. Po dřevěném samonosném schodišti je přístupné podkroví určené pro meditaci cca 20 osob. **Slavnostní otevření se plánuje na 20. března 2016 ve 14:00 hodin.** Adresa: Pyramida - objekt pro meditaci a relaxaci, Bohdalov 362 592 13

Pyramidy jako architektonický prvek

Samotné pyramidy jsou rozesety po celém světě. používají se jako výtvarné a architektonické řešení i jako stavební prvek. (vigvamy, jurty, okrouhlé chýše). V součastnosti převzaté architektury jako ekologické domy. Hliníkovo - skleněná pyramida ve Francii - v Louvru, budova Slovenského rozhlasu v Bratislavě a nejnovější hit - hotel pyramida v Las Vegas, který je jen o několik metrů menší než Cheopsova pyramida.