Hledáte způsob, jak si ještě více zpříjemnit vánoční svátky? Buďte jako Dánové a vyzkoušejte jejich životní styl zvaný hygge, který vám doma pomůže navodit opravdovou vánoční pohodu a zároveň vás naučí, jak si užívat dlouhé zimní večery.

Co je to hygge?

Domácí pohodlí, útulno a kouzlo okamžiku - Dánové zkrátka ví, jak si zpříjemnit každý, zdánlivě obyčejný den. I přes to, že u nich v zimě zapadá slunce velice brzy, rozhodně na ně nejdou žádné chmury. Podle průzkumu jsou totiž Dánové ti nejšťastnější lidé na světě. Může zato jejich životní styl označovaný slovem hygge, což je způsob, jak se pomocí drobných maličkostí radovat z každodenních okamžiků.

Hygge tak může být třeba vychutnávání si dobrého vína s přáteli u plápolajícího krbu, čtení knížky v teplých huňatých ponožkách, sledování oblíbeného filmu se zapálenou vonnou svíčkou, pohled na pěknou dekoraci na pracovním stole nebo třeba poslech příjemné hudby při úklidu. Dánové si zkrátka dokážou vytvořit opravdovou pohodu bez stresu a spěchu. Není proto divu, že styl hygge se postupně stává populární mezi lidmi i v dalších zemí.

Zdroj: archiv

Jak si doma navodit hygge?

Styl hygge se u Dánů odráží nejen k jejich přístupu k životu, ale také v útulném skandinávském zařízení jejich příbytků. Do hygge stylu si můžete svůj domov jednoduše vyladit i vy třeba pomocí chlupatého koberečku, teplých vzorovaných dek, dekoracemi z přírodních materiálu, pěknými stylovými hrnečky nebo dekorativními aromatickými svíčkami.

Právě vonné svíčky mají v hygge stylu velice důležitou roli, protože jejich vůně dokáže podpořit pocit uvolnění a harmonie. Některé značky svíček dokonce mají své speciální hygge kolekce. Skvělým tipem jsou třeba svíčky LAB Hygge, které nabízejí vůně jako je horký fík, kokos a dřevo nebo okouzlující citronová tráva v kombinaci s hřebíčkem.

Domov vám také krásně provoní třeba svíčky z kolekce Paddywax Hygge, které nejen, že dokážou navodit útulnou atmosféru, ale také na poličce vypadají jako stylová hygge dekorace. Díky jejich praktické pokličce můžete navíc tyto svíčky po vypotřebování použít třeba jako malou dózu na šperky.

Vánoční svátky jsou pro hygge styl jako stvořené

Vánoce k vychutnání si hygge stylu přímo vybízí. Nejen, že máte více času na posezení s rodinou a přáteli u dobrého jídla či pití, ale také si můžete udělat čas sami na sebe a užívat si přítomnosti bez pocitu spěchu.

Zdroj: archiv

Pravou vánoční pohodu vám ještě více umocní vánoční svíčky třeba od populární značky Yankee Candle, která nabízí velký výběr svíček s vánočními i zimními motivy. Vyzkoušet také můžete oblíbené Yankee Candle vosky, které se vkládají do aromalampy a po zahřátí nad svíčkou uvolňují své vonné esence. Skvělým tipem je třeba vánoční sada vosků Yankee Candle Holiday Sparkle, která vám domov provoní vůní vánočního stromečku, sladkým perníkem, ale i slavnostní vůní šampaňského.