Při výběru vůně se můžete na etiketách či v popisu parfémových vod setkat s různými zkratkami. Označují množství obsažených vonných složek i dobu, po kterou bude trvat její intenzita. V článku zjistíte, co se skrývá pod třemi nejčastějšími: EdP, EdC a EdT.

Zkratky EdP, EdC a EdT značí typ a sílu vůně

Chystáte se na nákup v parfumerii? Pak byste měli znát základní zkratky označující koncentraci vonných esencí v parfémech. Mohou být přírodního i syntetického původu a jejich smícháním dosahují mistři parfuméři požadované vůně. Finální kompozice se dále ředí na požadovanou koncentraci – čím je vyšší, tím silnější a déletrvající vůně vás bude provázet. Hlavní rozdělení voňavek je následující:

  • EdP – Eau de Parfum (parfémová voda)
  • EdC – Eau de Cologne (kolínská voda)
  • EdT – Eau de Toilette (toaletní voda)

Eau de Parfum (EdP)

Parfémová voda obsahuje obvykle 10–14 % vonných esencí. Je to silná a dlouhotrvající vůně, která vydrží 6–8 hodin. Ideální pro večerní nošení nebo speciální příležitosti.

Eau de Cologne (EdC)

Kolínská má nejnižší koncentraci, obsahuje pouze 3–5 % vonných složek. Lehká vůně vydrží 2–3 hodiny a je perfektní pro horké letní dny nebo sportovní aktivity.

Eau de Toilette (EdT)

Toaletní voda se nachází mezi EdP a EdC s 6–10% podílem aromatických látek. Nabízí vyváženou intenzitu a střední trvanlivost 3–5 hodin. Je vhodná na každodenní nošení.

Tip: Můžete se setkat i s označením Eau Fraîche, která je nejjemnější verzí vůně s 1–3 % aromatických látek a již lze aplikovat i na oblečení bez obav ze skvrn.

Jak vybrat správnou koncentraci parfému?

Jedna vůně nebývá vhodná pro všechny příležitosti a nálady. Voňavku můžete střídat nejen podle aroma, ale i podle intenzity. Při výběru zvažte:

  • denní dobu nošení,
  • roční období,
  • své osobní preference,
  • příležitost (práce, volný čas, slavnostní událost).

Cena a kvalita různých typů voňavek

Obecně platí, že čím vyšší koncentrace vonných esencí, tím vyšší cena. Ale nezaměňujte koncentraci s kvalitou, i EdC může být vysoce kvalitní vůně s pečlivě vybranými ingrediencemi.

Vůně, která vám sedne

Znalost zkratek vám pomůže se lépe orientovat v nabídce parfumerie. Nezapomeňte, že nejdůležitější je, aby vám voňavka příjemně voněla a abyste se s ní cítili dobře. Nebojte se experimentovat a najděte svou ideální kombinaci vůně a koncentrace.