Nelíbí se vám na první pohled unavená tvář a zašedlá mdlá pleť, kterou během podzimu pravidelně pozorujete v zrcadle?

Zkuste své pleti dopřát kromě běžné každodenní péče i něco mimořádného, třeba jemný peeling. Jeho pomocí se pleť barevně sjednotí a krásně prozáří. Litovat nebudete.

Na podzim a v zimě máte možná častěji než kdy jindy pocit, že vaše tvář působí jakoby bez života. Pokud přemýšlíte, čím jí vrátit ztracenou svěžest a jas, věřte, že osvědčeným způsobem je právě peeling. Díky němu se vaše pleť doslova vyloupne do krásy. Peeling zbaví pleť drobných nedokonalostí, pomůže sjednotit její tón, vyčistí a stáhne póry, omezí tvorbu akné a dokonce omezí viditelnost pigmentových skvrn na povrchu kůže, které vám možná na tváři zůstaly jako nemilá vzpomínka na intenzivní letní opalování.

Peeling potěší i vaše smysly

Domácí pleťový peeling se zpravidla provádí pomocí speciálních krémů nebo peelingových past, jejichž základem je vždy abrazivní (brusná) složka. Tou je často mořský písek nebo třeba drcené mandlové pecky. V peelingu ale najdete i další přísady, díky kterým se peeling navíc stane velmi příjemným voňavým rituálem. Vyzkoušet můžete například čokoládový peeling s extraktem z kakaových bobů, levandulový peeling obohacený o směs esenciálních olejů z levandule, peeling s vůní osvěžující máty, limetky či tea tree, peeling s výtažkem z luxusní damascenské růže apod.

Jak často pleť hýčkat

V domácím prostředí peeling provádějte přibližně jednou týdně, ale máte-li pleť například mastnější, můžete se do něj pustit i častěji, třeba dvakrát do týdne. Velmi citlivou pleť se sklony k začervenání pak peelingem naopak ošetřujte spíše jen jednou nebo dvakrát měsíčně a dejte si opravdu záležet na výběru peelingu. Abrazivní složka by měla být v takovém případě velmi jemná a k pleti šetrná. Peeling pak nanášejte prsty na dobře očištěnou, odlíčenou a vodou mírně navlhčenou pleť. Provádějte jej krouživými pohyby, nechejte ho na pleti pár minut působit a potom ho z pleti důkladně smyjte vlažnou vodou. Přesné instrukce, jak s konkrétním druhem peelingu zacházet, by také mělo být vždy uvedeno přímo na obalu daného produktu.

V rukou odborníků

Kromě domácího mechanického peelingu můžete vyzkoušet také chemický peeling. „Při ošetření nanášíme štetečkem na pleť speciální peelingovou směs bohatou na účinné hydroxykyseliny, které pokožku barevně sjednotí, zjemní a zároveň projasní,“ popisuje korektivní dermatoložka z Medicom Clinic Katarína Třísková. Ošetření je vhodné pro všechny typy pleti, příznivě působí na stárnoucí i příliš mastnou pokožku a v praxi zabere jen pár minut.