Na podzim a v zimě pleť často působí mdle, zašedle a jakoby bez života. Na dotek bývá sušší, má sklony k šupinatění. Kvůli sychravému počasí a častým přechodům ze zimy do tepla je zkrátka pořádně dehydratovaná. Jak o ni pečovat a čím ji probrat ze zimního spánku?

V první řadě se nabízí otázka, jaká kosmetika je v chladném a větrném počasí k péči o pleť vhodná. „Vyplatí se sáhnout po kosmetice s mastnější texturou. Nabízí se krémy i různé masti," radí korektivní dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Naopak bychom se prý měli vyhýbat produktům obsahujícím parabeny, lanolín, peru balsám nebo různé parfemace. „Vyhledávejte spíše produkty se zinkem, skvalénem, vitaminem E – tyto látky mají zklidňující, hojivý a zároveň antioxidační účinek," dodává dermatoložka.

Osvědčí se lékařská kosmetika i hloubková hydratace pleti. Pokud mráz a sychravo vaše pleť očividně špatně snáší, pečujte o ni nejlépe dermokosmetikou přímo z lékárny. Vybírejte produkty s označením citlivá, suchá pokožka nebo ta se sklonem k podráždění a začervenání.

Pozor si pak dávejte i na takovou drobnost, jakou je opláchnutí obličeje obyčejnou vodou chvíli před tím, než vyrazíte ven z domu. Na chlad a vítr by totiž pleť mohla zareagovat podrážděním nebo až dermatitidou.