Vybrat si make-up, který vám sedne jako druhá kůže a bude vaší pleti doopravdy slušet, je někdy pořádná věda.

Musíte trefit správný odstín, konzistenci, úroveň krytí a ještě si předem ujasnit, jakou pomoc od něj očekáváte. Jak objevit make-up, který splní všechny vaše požadavky?

Pokud jste se právě začala porozhlížet po výběru nového make-upu – ten, který jste dosud používala, se neukázal jako ideální volba – měla byste si ze všeho nejdřív ujasnit, co od make-upu vlastně očekáváte. Máte mastnější pleť a trpíte na akné, tudíž potřebujete make-up s dokonale krycí funkcí a zmatňujícím efektem? Je vaše pleť naopak spíše suchá, má sklony k šupinatění, tudíž uvítáte v první řadě make-up, který vaši pleť dostatečně zhydratuje? Bojujete s citlivou pletí se sklony k začervenání, navíc se po nanesení líčidla obáváte nežádoucí alergické reakce?

Ujasněte si, pro jaký typ pleti make-up hledáte a mezi nimi začněte vybírat. „Každá pleť je jinak citlivá nebo dokonce přímo alergická na úplně jiné složky. To, co jedna pleť snese, může druhou zkrátka velmi dráždit. Než si make-up pořídíte, vždycky si proto v lékárně nebo v parfumérii předem vyžádejte vzoreček. V klidu domova potom vyzkoušejte, jak na příslušný make-up bude vaše pleť reagovat," doporučuje korektivní dermatoložka Iva Obstová z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Přinést si domů nejprve vzoreček make-upu v hliníkovém sáčku vám výběr celkově usnadní. Nejen, že zjistíte, jak na make-up vaše pleť reaguje (to je nutné zejména tehdy, máte-li pleť citlivou), ale navíc se díky tomu ubezpečíte ve výběru odstínu. Pokud navíc vzoreček s make-upem propíchnete pouze špendlíkem, obsah vám nevyteče a vy budete moci make-up vyzkoušet asi i více než jednou. Během dne a na denním světle se pak nejlépe ujistíte v tom, zda by vám právě tento odstín a konzistence make-upu vyhovovaly. Ne všechny make-upy jsou ovšem k dostání i v praktických vzorečcích.

Pokud jste se na první pohled zamilovala do flakonku s make-upem, který si můžete vyzkoušet jen z testeru v obchodě, postupujte následovně: „Raději než na hřbet ruky make-up aplikujte přímo na část obličeje a v zrcadle zkontrolujte, jestli se na pleti shoduje s přirozenou barvou vaší pleti," radí dále dermatoložka Iva Obstová. Podle ní byste však make-up měla testovat zásadně na pleti, která není nijak opálená. Opálení by vás při výběru odstínu totiž mohlo zmást. Pozor si pak dávejte i na umělé osvětlení, které skutečný odstín make-upu v obchodě rovněž zkresluje. A ještě jedna rada na závěr: „Obecně se vám vyplatí vybírat z lehkých čili fluidních make-upů a ne z těch hutných, kompaktních. Řada žen si v tomto směru chválí například CC krémy. Oproti BB krémům už lépe kryjí, přitom si – v porovnání s klasickými make-upy – stále uchovávají mnohem lehčí strukturu a konzistenci," doporučuje Iva Obstová.