Retinol a další formy vitaminu A jsou platnou složkou omlazující kosmetiky. S používáním anti-age přípravků pak odborníci na pleť doporučují začít nejpozději okolo čtyřiceti let, ale raději už dříve. Ostatně pleť začíná pomalu stárnout už od pětadvacátého roku věku, tak není nač čekat…

Jakmile cítíte, že na vaší pleti začalo přibývat vrásek, bez ostychu se můžete pustit do používání anti-age přípravků obohacených právě o deriváty vitaminu A. Pro začátek se však vyplatí volit kosmetiku s nižší koncentrací forem vitaminu A a jakmile si pleť na tuto složku zvykne, postupně zařazovat do péče o pleť krémy či séra, která budou na tuto omlazující složku ještě bohatší.

Zpočátku je také vhodnější kosmetiku s vitaminem A aplikovat na pleť třeba jen třikrát týdně a přípravek kombinovat s hydratačním krémem, který pleť zklidní a zamezí jejímu olupování. Po nanesení přípravků s retinolem a jinými formami vitaminu A vás totiž pleť může začít trochu štípat.

„Pocit jemného podráždění je ihned po aplikaci běžný, ovšem neměl by trvat déle než deset až patnáct minut. Jemné olupování kůže nemusí být na pohled ani vidět nebo se může projevit jen formou drobounkých šupinek. V každém případě by podráždění nemělo trvat příliš dlouho. Pokud vás po nanesení těchto krémů pálí obličej déle a intenzivněji, opláchněte si pleť vlažnou vodou a tyto kosmetické přípravky na nějakou dobu raději vysaďte. Může to znamenat, že je na vás koncentrace daného produktu příliš silná. Příště proto zkuste raději něco slabšího, anebo si tento přípravek nařeďte svým hydratačním krémem,“ doporučuje Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic.

Obvykle ale snáší pleť kosmetiku s vitaminem A, retinolem či retinoidem dobře a skvělé účinky této složky bývají na pleti poměrně rychle znát. „Retinol totiž působí na rohovinu kůže, kde uvolňuje odumřelé buňky. Pravidelným a dlouhodobým používáním kosmetiky s některou z forem tohoto vitaminu proto získá vaše pleť podstatně jemnější texturu, zjemní se dříve hluboké vrásky, stejně jako se částečně omezí viditelnost pigmentací nebo jizviček po akné," tvrdí korektivní dermatoložka Petra Trojanová ze značky Skinso.

Vyhýbat se přípravkům s vitaminem A je proto lepší jedině v tom případě, že je vaše pleť postižená růžovkou, trpí na ekzémy nebo je až extrémně citlivá.