S podzimem pleť ztrácí krásný zdravý dovolenkový vzhled a nastává čas make-upů. Zkrášlují tvář, a navíc ji i chrání před útoky okolí, přesto mají úskalí, která spoustu žen od jejich používání odrazují.

V redakci časopisu Vlasta si kolegyně uvedené make-upy vyzkoušely na vlastní kůži. Jak testovaly si můžete přečíst ve Vlastě 42/2015 nebo v našem článku.

Typ
Není náhoda, že většina make-upů má tekutou formu, s tou se totiž nejlépe pracuje. Dá se v něm použít různá koncentrace pigmentů, takže seženete složení lehce, středně i silně krycí. Lehké krytí si pořiďte, pokud potřebujete jen sjednotit barvu nebo rozjasnit tvář. Středně krycí make-up už si poradí i s pigmentovými skvrnami, opticky vyhladí povrch pleti, zamaskuje vrásky a výraznější póry. Převaha tekutých make-upů má právě střední krycí schopnosti, i když to na nich není napsané. Naopak, pokud potřebujete důsledné pokrytí, třeba výrazných červených žilek, nebo máte mastnější pleť, volte make-up s vysokou krycí schopností (označen „cover") nebo s dlouhou životností (s názvem „long lasting").

Barva
S názvy nebo čísly jednotlivých odstínů si moc hlavu nelámejte. Nejsvětlejší mívá označení Ivory (ajvry), slonová kost. Většina českých žen používá odstíny Beige (béž), tedy béžové, někdy se jim také říká tělové nebo nahé – Nude (njúd). Klidně to teď hned zapomeňte. Pokud si opravdu nevíte rady, zajděte do parfumerie, která nabízí poradenství, tam vám s výběrem barvy pomohou školené prodavačky (např. Sephora). Ovšem i jejich tip si musíte ověřit na vlastní tváři. Vypravte se na nákup za denního světla, budete ho potřebovat. Na tvář si špičkou prstu udělejte svislý proužek doporučenou nebo podle vás ideální barvou. Vedle přidejte o odstín světlejší a na druhou stranu tmavší. Pak vyrazte ven. Udělejte kolečko kolem obchoďáku, aby si líčení mohlo sednout, spojit se s pletí, mnohé make-upy totiž mají chytrou technologii, která se barvou přiblíží tónu pleti. Venku koukněte do zrcátka – je to otrava, ale mělo by být tak velké, aby v něm byl vidět celý obličej, nebo alespoň plocha od spodních řas k čelisti. Proužek, který „zmizel", je ideální. Jestli máte hned dva kandidáty, zvolte světlejší tón. Tmavší barva totiž nevyvolává dojem opálení, ale přidává tváři roky. Koupit si dva vedlejší odstíny je praktické, barva pleti se v průběhu roku mění, tak si můžete míchat odstín na míru. Dělají to tak profesionální vizážisté.

Nanášení
1. Množství se lépe odhadne, když si nanesete dávku make-upu na hřbet ruky a budete odebírat.
2. Není to jako natírat stěnu v obýváku, ale spíš jako stínovat obraz. Barvu roztírejte na menší plochy a do ztracena.
3. Aby se nevytvořily čáry a mapy, postupujte od středu obličeje do stran.
4. Začněte na čele, jemnými tahy rozprostřete make-up až k linii vlasů. Postupujte k bradě a čelisti, naneste vrstvu barvy i na podbradek a krk.

Alena, šéfredaktorka
Rozjasňující make-up 8v1 Ryor, 201 Kč
Na nový make-up od Ryoru jsem byla zvědavá, už když jsme o něm psali jako o novince v sortimentu téhle české značky. Slibuje totiž 8 funkcí v jediné lahvičce, a to se cení. Konzistence, přilnavost a hlavně výsledný efekt mě mile překvapil. Snadno se s ním nalíčíte i v rychlosti, velmi dobře se roztírá a netvoří mapy ve vlasech a v obočí. Hlavně ale velmi dobře kryje a viditelně rozjasňuje. To jsem kvitovala zejména ve chvíli, kdy mě nespavost vyhnala z postele po čtyřech hodinách spánku… kruhy pod očima pod make-upem zmizely na celý den. Zásadní problém, který s make-upy mívám, je, že mě na obličeji dusí. Připadám si pak, jako bych měla na tváři masku, pod kterou pleť nedýchá. Netestovala jsem ho v horkých dnech, takže v tomhle směru nebyl test stoprocentní, ale na vlak jsem si s ním popoběhla a obstál. Jednu drobnou výtku bych ale k výrobci přece jen měla, na poličce v koupelně mi lahvička splývá s ošetřující péčí. Samolepka plná květů je pro make-up přece jen nezvyklá…

Jana, grafička
Fluidní matující make-up Air Mat Bourjois, 359 Kč
Make-up mé oblíbené značky Bourjois mě velmi mile překvapil. Mám zralou pleť, takže jsem si nebyla jistá, jestli právě matující se pro ni hodí, ale už při nanášení si mě získal, protože se výborně roztírá. Je hodně krycí, ale jemný, takže nezanechává neprodyšnou masku, ale tenoučký matný film, velmi nenápadný. Navíc je moc pěkně parfemovaný. Prostě mi vyhovuje!

Marcela, grafička
Ochranný make-up Skin Match Protect Astor, 299 Kč
Make-up Astor používám, takže jsem byla zvědavá na srovnání. Novinka se snadno roztírá a velmi dobře kryje. Pleť přitom vypadá přirozeně a jemněji než po nanesení make-upu, který obvykle používám. Líčení bez problému vydrželo celý den. Mohu říct, že celkově jsem s ním byla velmi spokojená.

Lucie, redaktorka kosmetiky
Make-up pro přirozený vzhled pleti Teint Infusion Sephora, 520 Kč
Vždycky, když už si zoufám, že mě v líčidlech nic nepřekvapí, objeví se něco nového. Třeba make-up tak lehký a tekutý, že má lahvičku s kapátkem. Nanáší se na tvář štětcem, barvu na něj rovnou kápnete, takže se přiměřeně a rovnoměrně napustí po celé ploše. Pak po tváři nádherně klouže. A vytváří pohádkové nahé nalíčení, které obdivujeme na modelkách a módních fotkách. Tvář má svěží barvu, vypadá báječně přirozeně a jenom vy víte, jak to je…

Jitka, redaktorka módy
Hydratační make-up True Match L´Oréal, 360 Kč
Po létě jsem měla trochu sušší pleť a make-up, který jsem používala, se mi najednou začal z tváře drolit. Hydratační novinka byla příjemnější už při nanášení, měla jsem pocit, jako když si na tvář dávám denní krém. Zjistila jsem, že je v něm spousta hydratačních složek a už za týden jsem si všimla, že mám míň suchou tvář i večer, když si ji odlíčím. Ideální pro ženy, které (jako já) trochu šidí používání krémů… Jinak super krytí a velmi hezký, přirozený efekt.

Karla, redaktorka zdraví
Make-up pro krásnější pleť SuperStay Better Skin Maybelline, 260 Kč
Krycích krémů, BB krémů i make-upů už jsem vyzkoušela spoustu. Některé mi vyhovovaly více, jiné méně, protože například pleť vysušovaly nebo byly příliš mazlavé. Tento pumpičkový make-up od Maybelline má skvělou texturu, která se nanáší snadno a rychle jako krém. Pumpička výborně funguje, takže se nestane, že by make-upu najednou vystříklo velké množství, které nemáte už kam „napatlat". Jediné, co bych mu vytkla, je, že úplně stoprocentně nekryje nedostatky pleti (pupínky, kruhy pod očima), ale možná je to tím, že jsem testovala pro mou pleť příliš světlý odstín.

Míša, editorka
Make-up s výtažky z kaviáru a s korektorem Dermacol, 349 Kč
Představte si make-up a korektor se zrcátkem! V jedné lahvičce, která se vejde i do malé kabelky. Hurá. Krémovou část snáší i moje extra suchá pleť. Make-up se dobře roztírá, na obličeji drží, a navíc dobře vypadá. A slibuje i pečující účinky. Drobné nedostatky vzniklé celodenním nošením nebo kruhy pod očima po flámu zvládnu hravě zatřít šikovným korektorem rafinovaně ukrytým ve víčku. Geniální nápad.

Martina, redaktorka publicistiky
Dlouhotrvající make-up Lasting Finish Avon, 279 Kč
Na první pohled se mi zdál trochu „moc", jsem zvyklá používat velmi lehké make-upy nebo spíš jen tónovací krémy. Ale po chvíli se stal zázrak. Pleť nabrala krásný porcelánový nádech a pudr ani nepřišel na řadu. Make-up se snadno roztírá a dobře kryje, bez problému vydržel až do večera, v tom název skutečně nelže. Možná pro mou tvář nastal čas přejít od lehkých krémů k něčemu „chytřejšímu".

Pavla, artdirektorka
Zdokonalující make-up Match Perfection Rimmel, 249 Kč
Na velmi suchou pleť používám speciální dražší make-upy. Proto jsem k levnějšímu produktu značky Rimmel přistupovala trochu s nedůvěrou. Použila jsem pro jistotu nejprve mastný krém a bázi a na něj jsem nanesla make-up. A výsledek byl perfektní! Zakryl mi krásně kruhy pod očima, sjednotil pleť na celém obličeji a vydržel až do večera.