Trápí vás popraskaná a vysušená pokožka na hřbetech rukou? Začněte používat mastnější krémy s přírodními složkami, hýčkejte ruce zábaly z glycerinu či parafínu a jednou za čas jim dopřejte také hloubkovou hydrataci, tzv. mezoterapii.

V zimních měsících trpí kvůli mrazu pokožka na hřbetech rukou ještě více, než v jakoukoliv jinou část roku. V těchto dnech by vám proto měl dělat společnost v kabelce zejména kvalitní krém na ruce, který vysušenou kůži dostatečně zhydratuje a zregeneruje. Jaké složky by měl krém pečující o ruce v průběhu zimy obsahovat a které z nich by mu raději měly chybět?

Vsaďte na přírodní složky

„Vhodné jsou hutnější krémy s bambuckým máslem, včelím voskem, glycerinem, vitaminem E a různými oleji. Stejně tak se vám osvědčí i přípravky s ureou, kašmírovým či kaviárovým extraktem, s výtažkem z mořských řas nebo s omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami,“ doporučuje Petra Trojanová, korektivní dermatoložka ze značky Skinso. Pokud máte kůži na rukou citlivější, podle ní je zároveň vhodnější vybírat kosmetiku bez parabenů a různých parfemací. „Případně se můžete o krémech na ruce poradit i přímo v lékárně,“ dodává odbornice.

Dopřejte rukám zábal

Vysušené a popraskané kůži na rukou čas od času prospěje také glycerinový nebo parafínový zábal. Glycerin navíc seženete běžně třeba ve zdravotních potřebách. Doma do něj ruce stačí na chvíli ponořit, poté je vložit do mikrotenového sáčku a nakonec ještě do rukavic. Glycerin pak nechejte v teple působit na pokožku rukou alespoň dvacet minut, poté ruce vyndejte z rukavic i ze sáčku a jeho nevstřebané zbytky opláchněte vlažnou vodou. Změnu k lepšímu uvidíte ihned a hlavně ji na dotek pocítíte – kůže na hřbetech rukou totiž okamžitě zvláční a bude až sametově hebká.

Na parafínový zábal si pak zajděte přímo do kosmetického salonu. Parafínová procedura probíhá v podstatě stejně, jako ta domácí, glycerinová. Parafín vám v salonu nechají na rukou okolo 30 minut. A efekt? Pokožka zjemní, prokrví se a kromě toho se viditelně zpevní i vaše nehty.

Svěřte se odborníkům

Nakonec můžete svým rukám zhruba jednou za půl roku dopřát i tzv. mezoterapii. Jedná se o hloubkovou hydrataci pomocí kyseliny hyaluronové a dalších cenných látek, jakými jsou vitaminy, antioxidanty, aminokyseliny apod. Tyto účinné látky v pokožce aktivují revitalizační procesy, proto kůži na rukou nejen vyživí a zhydratují, ale zároveň v ní výrazně zpomalí proces stárnutí.