V létě nastavujeme slunci nejen svou tvář, ale také dekolt – oblast, kde je pokožka velmi choulostivá, jemná a náchylná k předčasnému stárnutí. Proč kůže v oblasti dekoltu tak rychle stárne, a jak tomu zabránit? Vsaďte na osm osvědčených tipů a triků!

V péči o dekolt a pleť v obličeji by podle dermatologů v zásadě neměly být rozdíly. Potíž je ale v tom, že právě na krk, šíji a dekolt velmi často zapomínáme.

„Mezi nejčastější vady na kráse v oblasti dekoltu patří vrásky, ale kromě toho i nerovnoměrná pigmentace, hnědé nebo naopak světlé skvrny, dále suchá a povadlá kůže, drobné kožní výrůstky či nerovnosti a výskyt červených teček, tzv. hemangiomků,“ vyjmenovává na úvod korektivní dermatoložka Iva Obstová z Medicom Clinic a přidává své tipy, jak lze těmto drobným vadám na kráse předcházet.

1. Používejte vhodnou kosmetiku
Pleť v oblasti dekoltu bývá v porovnání s obličejem sušší a mnohdy i citlivější. S ohledem na to se ji vyplatí ošetřovat nejlépe produkty, které jsou přímo určené k péči o tuto oblast. Pokud takovou kosmetiku nemáte, alespoň zvolte krémy či séra s o něco mastnější texturou.

2. Naučte se spát na zádech
Svislé linky v oblasti dekoltu se vám můžou snadno vytvořit například i spaním v oblíbené poloze na bok, kvůli které se kůže do rána značně pomačká. V mládí se vám pokožka během dne opět sama vypne, ale s přibývajícím věkem se budou linky naopak prohlubovat a navíc už v dekoltu zůstanou.

3. Pleť hloubkově hydratujte
Z ošetření sloužících jako prevence tvorby vrásek v dekoltu zkuste mezoterapii. „Jedná se o hloubkovou hydrataci pleti pomocí kyseliny hyaluronové – látky tělu vlastní, která je v těle přímo zodpovědná za výživu a hydrataci kůže. Během ošetření pronikají až do hlubších vrstev kůže i další cenné látky, například antioxidanty a vitaminy. Díky mezoterapii se pokožka nejen hloubkově zhydratuje, ale také se v ní zaktivují regenerační procesy. Stane se proto pevnější a pružnější, dokonce z ní vymizejí mnohé vrásky,“ tvrdí dermatoložka Iva Obstová

4. Nezapomínejte se chránit před sluncem
K nejčastějším příčinám, proč kůže v oblasti dekoltu ztrácí na své pružnosti a velmi rychle stárne, nebo se na ní objevují pigmentové skrvny, patří právě opalování a nedostatečná ochrana kůže před UV zářením. Před pobytem na slunci proto do dekoltu vždycky aplikujte krémy s SPF 50 nebo SPF 50 +.

5. Ve sprše si dopřejte masáž
Kromě čištění pleti v dekoltu ráno a večer je na místě i občasná jemná masáž sprchou. Na konci sprchování můžete kůži v této oblasti krásně prokrvit sprchováním za pravidelného střídání proudů teplé a studené vody.

6. Udělejte si čas na peeling
Přibližně jednou týdně můžete dekolt ošetřit i pleťovou maskou, lehkým peelingem nebo sáhnout po kosmetice bohaté na ovocné kyseliny. Vyzkoušejte také chemický peeling, který provádějí na estetických klinikách. Procedura pleť v dekoltu projasní, vyhladí a zbaví ji povrchové pigmentace i případného akné.

7. Posviťte si na svůj jídelníček
Pružnost pokožky v dekoltu stojí za to podpořit i vyváženým jídelníčkem bohatým na ovoce a zeleninu. Zároveň se vám vyplatí hodně pít, a to hlavně neperlivou vodu s citronem. Díky tomu pokožce zajistíte více vláhy, čímž zabránite jejímu vysychání a tím pádem i rychlejšímu stárnutí.

8. Naučte se dekolt pěkně nalíčit
Toužíte-li po okamžitě krásnějším dekoltu, opatřete si také tělový make-up nebo rozjasňující pudr. Zmíněné produkty pokožku v dekoltu krásně projasní, sjednotí její tón a hlavně na ní spolehlivě zamaskují veškeré drobné nedokonalosti, které chcete před svým okolím utajit.