Ani v chladnějším období se nevyplácí zapomínat na péči o chodidla. Zvykněte si proto kůži v této oblasti každodenně hýčkat výživnými krémy nebo speciálními hutnějšími másly, stejně jako svým nožkám pravidelně dopřávejte suchou či mokrou pedikúru.

V podzimních a zimních měsících se vyplatí neustávat s používáním krému na chodidla, akorát je vhodné malinko pozměnit jeho složení. Osvědčit by se vám měly především krémy či speciální másla s kokosovým nebo avokádovým olejem, bambuckým máslem, papájou, zázvorem, vitaminem E, ureou i včelím voskem. Všechny tyto látky totiž podstatně přispívají k regeneraci a hydrataci velmi tvrdé kůže v oblasti pat a chodidel.

Mastnější krémy či másla na nohy je vhodné používat denně, ideálně každý večer po koupeli. Jednou týdně pak můžete chodidlům dopřát i speciální zábal na nohy. Stačí na chodidla aplikovat silnější vrstvu krému, zabalit chodidla do igelitového sáčku, následně je schovat do ponožek a nechat nohy takto zabalené nejméně 15–20 minut. Se zábalem ale můžete klidně třeba usnout a ráno se radovat z vláčnější, jemnější i příjemně provoněné kůže na chodidlech.

Kromě každodenní domácí péče se však vyplatí jednou měsíčně navštívit i zkušenou pedikérku, která vám provede buď suchou či mokrou pedikúru. Jaký je mezi nimi rozdíl? Suchá pedikúra pečuje o chodidla jen pomocí brusek. Chodidla se při ní nenamáčejí, nepoužívá se peeling ani pemza. Naopak při mokré pedikúře se chodidla napřed namáčejí v lázni, poté se z nich pomocí skalpelu odstraňuje přebytečná kůže, dále se provede hloubkový peeling a na závěr se chodidla začistí pemzou, případně ještě namasírují.

Na pedikúru je navíc vhodné docházet nejen z estetického hlediska, ale také z důvodu prevence. Pedikérka totiž může zavčas odhalit i nějaký zdravotní problém a navrhnout vám jeho řešení nebo vás odkázat na návštěvu kožního lékaře. K nejčastějším problémům s kůží na chodidlech nebo s nehty na nohou patří plísně, zarůstání nehtů a mozoly. Stejně tak se ale na nohou mohou objevit virové bradavice nebo mykóza nehtů. Tehdy už se však jedná o trochu závažnější kožní problém, který je vhodné konzultovat přímo s dermatologem.