Kvůli častým přechodům z tepla do větrného a chladnějšího počasí bývá naše pleť i pokožka celého těla zpravidla vysušená, má sklony k šupinatění a může dokonce svědit. 

Jak jí zajistit dostatečnou hydrataci, aby v průběhu podzimu a zimy absolutně nestrádala?

V chladnějším období se vyplatí sáhnout po kosmetice s trochu mastnější texturou a zároveň se vyhýbat produktům, které obsahují parabeny, lanolín, peru balsám nebo různé parfemace. Naopak by se v přípravcích určených k zimní péči o pokožku měl objevovat zinek a vitamin E, který má zklidňující a antioxidační efekt. Vhodné jsou také krémy a tělová mléka s ureou nebo glycerinem.

„Máte-li však pokožku hodně suchou a citlivou, doporučila bych vám zajít přímo do lékárny a tam požadovat lékařskou kosmetiku určenou atopikům. Takové přípravky už totiž všechny potřebné složky k hydrataci suché a citlivé pokožky obsahují,“ tvrdí doktorka Katarína Třísková z Medicom Clinic.

V každodenní péči o pokožku si dávejte pozor i na časté koupání a polehávání ve vaně, které kůži značně vysušuje. Stejně tak kůži neprospěje nadměrné používání mýdel nebo například pěna do koupele. Pro kůži je tedy mnohem vhodnější sprchování, ale pokud se jednou za čas bez napuštěné vany neobejdete, zkuste si do vody alespoň přidat odvar z otrub, škrobu nebo třeba rostlinný olej. Tyto látky pokožku rovněž skvěle vyživují a zvláčňují.

V posledních letech jsou také hodně populární tělové oleje. Můžete si je nalít buď do odměrky a přidat do koupele, nebo se s nimi přímo umývat. Pak už se jen stačí zlehka otřít ručníkem, oschnout a do 5–10 minut nanést na pokožku tělové mléko či tělové máslo. Složky v nich obsažené se pak snadněji absorbují do pokožky a kůže nebude vysušená.

A jakými produkty dále pokožku celého těla hydratovat? Můžete používat tělová mléka, tělová másla, oleje, anebo všechny tyto produkty různě kombinovat. Záleží na tom, jaká textura přípravku vám bude nejpříjemnější. „Já osobně mám ráda i různé domácí peelingy. Objevila jsem například cukrový peeling, který už olejovou složku přímo obsahuje, takže je pokožka ihned po aplikaci peelingu krásně vláčná a dostatečně zhydratovaná,“ prozrazuje nakonec svůj tip dermatoložka Katarína Třísková.