Toužíte po mladší a na pohled zářivější pleti? Zjistěte, jaké látky se nejčastěji přidávají do omlazujících kosmetických přípravků, jaké zázraky s pletí dovedou a proč by neměly chybět ani vaší kosmetice určené ke každodenní péči o pleť.

Kyselina hyaluronová

Jedná se o látku tělu vlastní, která je zodpovědná za hydrataci a regeneraci pokožky. S věkem jí však v těle ubývá, proto bývá pokožka často dehydrovaná a dochází k jejímu rychlejšímu stárnutí. Právě kyselina hyaluronová se proto stala velmi oblíbenou složkou omlazující kosmetiky. Touto látkou (a navíc v nesrovnatelně silnější koncentraci) také můžete doslova nadopovat svou pleť v rámci ošetření na estetických klinikách. Za vyzkoušení stojí třeba tzv. mezoterapie – hloubková hydratace pleti.

Kolagen

V kvalitní anti-age kosmetice zpravidla nechybí ani kolagen. Rovněž se jedná o látku tělu vlastní, která spolu s elastinem zodpovídá za pevnost a pružnost pleti. Také kolagenu ale s věkem v pleti ubývá, proto se kontury naší tváře stávají čím dál více ochablejší. Klíčem k pevnější, vitálnější a na první pohled mladší pokožce je však nejen kosmetika podporující zpevnění kolagennových a elastinových vláken, ale také ošetření, které v kůži aktivují jeho opětovnou tvorbu, třeba tzv. radiofrekvence, účinné prohřátí pleti.

Ovocné kyseliny

Také ovocné kyseliny mají v lékařské omlazující kosmetice své místo. Známá je hlavně kyselina glykolová, která patří mezi tzv. alfa hydroxy kyseliny (AHA) a je přírodní složkou cukrové třtiny. Tato kyselina napomáhá s vyhlazením jemných linek a vrásek, způsobuje jemné olupování kůže urychlující obnovu kožních buněk, vyrovnává nerovnoměrné pigmentace a stahuje póry.

Do anti-age přípravků se dále přidává kyselina citronová, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech. Má silné antioxidační účinky a slouží právě k prevenci stárnutí pleti. Dotřetice nelze opomenout kyselinu mandlovou, která se přirozeně vyskytuje v mandlích. Tato kyselina svědčí zejména mastné pleti, která ji do sebe snadno absorbuje. Je to látka zpomalující stárnutí pleti, navíc má přirozené antibakteriální účinky a snižuje mastnotu pleti bez toho, aby ji vysoušela.

Vitamin A a jeho deriváty

Platnou složkou anti-age kosmetiky je také Retinol a další formy vitaminu A. S používáním přípravků obohacených o tyto složky je vhodné začít nejpozději okolo čtyřiceti, nicméně máte-li pocit, že vaše pleť stárne příliš rychle, můžete si krém či sérum pořídit dříve. Pokud s těmito složkami teprve začínáte, raději volte přípravky s nižší koncentrací a postupně na ní přidávejte. Zpočátku je také lepší používat tuto kosmetiku například jen třikrát do týdne a kombinovat produkty s hydratačním krémem, který pleť zklidní a zamezí jejímu olupování.

Vitamin C 

Tento vitamin slouží jako prevence tvorby vrásek, zároveň má silný protizánětlivý a depigmentační efekt – jinými slovy brzdí působení enzymu ovlivňujícího tvorbu pigmentových skvrn. Vitamin C také podporuje syntézu kolagenu v pleti a podobně jako vitamin E představuje velmi účinný antioxidant. Pro navýšení účinku se vitamin C v lokálních přípravcích často objevuje právě v kombinaci s vitaminem E, anebo s dalšími látkami, k jakým patří sója, lékořice či zinek.