V nadcházejících dnech či týdnech se asi budeme muset smířit s horším počasím, přičemž vítr a chlad neblaze zapůsobí nejen na naši pleť, ale také na pokožku celého těla.

Jak o svou kůži na podzim a v zimě pečovat, aby nijak nestrádala, nebyla příliš vysušená, šupinatá, nesvědila nás a nikde nepraskala? Zeptali jsme se dermatoložky a doktorky Kataríny Třískové z MEDICOM Clinic.

V průběhu podzimu a zimy je pokožka těla často vysušená a citlivá. Jaké látky jí navrátí vláhu a hydrataci?
Z kosmetiky sáhněte po přípravcích s trochu mastnější texturou a zároveň se vyhýbejte produktům obsahujícím parabeny, lanolín, peru balsám i různé parfemace. Vyhledávejte spíše přípravky se zinkem, vitaminem E, skvalénem apod. Mají na kůži zklidňující, hojivý i antioxidační efekt. Pokožce také svědčí přípravky s ureou a glycerinem. Máte-li pokožku hodně suchou a citlivou, doporučila bych zajít i do lékárny a tam požadovat lékařskou kosmetiku určenou přímo atopikům – takové přípravky už všechny potřebné složky k hydrataci suché a citlivé pokožky obsahují.

Jak vysoká teplota koupele je pro naši pokožku ideální? A jak dlouho by mělo koupání trvat, aby pokožka netrpěla?
Dlouhé polehávání ve vaně pokožce celkově nesvědčí, stejně jako nadměrné používání mýdel nebo například pěna do koupele. Kůži to vysušuje. Mnohem vhodnější je sprchování, ale pokud se jednou za čas bez napuštěné vany neobejdete, přidala bych si do vody alespoň odvar z otrub, škrobu nebo rostlinný olej. Tyto látky pokožku vyživí a zvláční.

Jak bojovat se šupinatou a vysušenou kůží?
V každodenní péči bych se zaměřila na produkty z řad lékařské kosmetiky s označením suchá a citlivá pokožka. Pozor bych si dávala právě na časté mytí a koupání, nadměrné používání mýdel, pěn do koupele i na nošení vyloženě drsného oděvu. Z esteticko-dermatologických ošetření bych pleti čas od času dopřála hloubkovou hydrataci kyselinou hyaluronovou, tedy tzv. mezoterapii. Vhodná je také plazmaterapie, která rovněž pracuje s látkou tělu vlastní – s krevní plazmou. Možná je i kombinace obou těchto procedur.

Populární jsou také oleje. Hodí se do koupele nebo k aplikaci přímo na kůži?
Tělový olej si můžete buď nalít do odměrky a přidat do koupele, nebo se s ním přímo umývat. Pak už se jen stačí zlehka otřít ručníkem, oschnout a do 5 až 10 minut klidně nanést tělové mléko nebo tělové máslo – složky v nich obsažené se pak lépe absorbují do pokožky, kůže nebude tak vysušená.

Tělová mléka, oleje, másla… Co pokožce svědčí nejvíce?
Záleží na tom, co je komu příjemné. Je to spíše o složkách, které jednotlivé přípravky obsahují. Pro hydrataci jsou skvělé zmíněné oleje, bambucké máslo, ale i produkty s ureou a glycerinem. Já osobně mám ráda i různé domácí peelingy. Teď jsem například objevila cukrový peeling, který už olejovou složku obsahuje, takže je pokožka ihned po aplikaci krásně vláčná a rovnou dostatečně zhydratovaná. Po běžném peelingu je ale dobré ještě nanést na pokožku tělové mléko, máslo nebo tělový olej. Živiny obsažené v produktech se díky předchozímu peelingu do kůže snadněji vstřebají.