Řešíte konkrétní problém s pletí, ať už vrásky, dehydrataci nebo například akné, a máte pocit, že váš oblíbený pleťový krém na to sám nestačí? Přizvěte na pomoc sérum. Při správném výběru séra a jeho pravidelné aplikaci se vytoužený efekt zaručeně dostaví.

Pleťová séra představují skvělý doplněk, jakým se vyplatí pečovat nejen o pleť v obličeji, ale také o krk a dekolt. Séra mívají velmi lehkou a gelovitou strukturu a oproti běžným pleťovým krémům i několikanásobně vyšší koncentraci účinných látek, které se obvykle zaměřují na konkrétní problém s pletí. Mezi ně patří nejčastěji vrásky, příliš suchá pleť, pigmentové skvrny, mastná, pórovitá či jakkoli podrážděná pokožka.

Podle čeho vybírat

Séra jsou však nejen vhodným doplňkem k běžné péči o pleť, ale často slouží i jako forma intenzivních pleťových kúr. Ať už po létě, na jaře nebo v období nějakého konkrétního problému s kůží. Jejich složení se pak liší právě podle toho, jaké potíže s pletí mají řešit. „V hydratačních sérech bývá hlavní složkou kyselina hyaluronová, v sérech s omlazujícím efektem je klíčový vitamin A, k projasnění a sjednocení barvy pleti zase slouží séra bohatá na vitamin C a séra s vitaminem E pleť především zklidní a podpoří její regeneraci,“ uvádí doktorka Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Jak sérum aplikovat

Jakmile si vyberete ideální sérum, začnete se nepochybně zajímat i o to, jak ho na svou pleť správně aplikovat. Nabízí se také otázka, v jakém kroku jím svou pleť ošetřit. „Sérum aplikujte na důkladně vyčištěnou pleť, aby mohly cenné látky v něm obsažené co nejsnadněji proniknout do pokožky,“ radí doktorka Iva Obstová. Pořadí je tedy následující: nejprve pleť důkladně odličte, poté naneste sérum a nakonec na pleť ještě aplikujte svůj denní či noční krém.

V ošetřování pleti sérem je pak klíčová důslednost. Nečekejte zázraky po jedné aplikaci séra, ale při pravidelném používání dvakrát denně se změna k lepšímu jednoznačně dostaví.