Alfou a omegou péče o pleť je jak známo její každodenní čištění a odličování. Otázka ovšem zní, zda-li k tomu používáte opravdu vhodné přípravky a jestli jste při svém pravidelném rituálu dostatečně důkladná…

Dokonce i tehdy, pokud se vůbec nelíčíte, měla byste svou pleť ošetřit vhodným odličovacím prostředkem každé ráno a večer. V průběhu dne se totiž na pleti usazuje celá řada nečistot pocházejících především z ovzduší nebo z vašich rukou, kterými se svojí tváře mnohdy spíše nevědomky dotýkáte. Ani po ránu byste však neměla podceňovat úlohu důkladné očisty pleti. Také na polštáři totiž číhá na vaši pleť spoustu baktérií, které si při spánku do pleti v podstatě zatlačujete.

Jaké odličovací prostředky ale zvolit, abyste měla jistotu, že jste svou pleť veškerých nečistot a bakterií skutečně zbavila? Na trhu je samozřejmě nepřeberné množství různých druhů produktů k čištění pleti – čisticí gely, mléka, tonika, emulze, anebo v poslední době velmi populární micelární vody.

„Micelární vody vznikly v 90. letech ve Francii, protože voda v Paříži byla tvrdá a proto i ne zcela vhodná k omývání obličeje. Micelární vody mají podobné složení jako jiné odličovací přípravky, rozdíl je v tom, že obsahují tzv. micely. Micely jsou molekuly tenzidů rozpouštěné ve vodě. Tenzidy se skládají z hydrofilní části (tj. má ráda vodu) a lipofilní části (tj. má ráda olej). Při nanesení na bavlněný odličovací tampon, který je hydrofilní, je hydrofilní část micel orientovaná směrem k tamponu a lipofilní část odstraňuje nečistoty, přebytečný maz a make-up,“ uvádí dermatoložka Markéta Majerová.

Velmi jednoduchá aplikace micelárních vod na čisticí vatové tamponky může svádět ke každodennímu používání, nicméně odličovat se výhradně micelárkou není podle mnoha dermatologů z dlouhodobého hlediska příliš vhodné. „Zbytkové množství tenzidů, které opakovaně zůstávají na pokožce, mohou po čase kůži dráždit. Proto není od věci – pokud máte čas a energii – micelární vodu po odlíčení ještě alespoň opláchnout z obličeje vodou a kombinovat ji také s jinými způsoby čištění pleti, které jsou pro pokožku vhodnější,“ tvrdí Markéta Majerová.

Občas se tedy určitě vyplatí vsadit i na jiný druh odličovacího přípravku. Jedinému, čemu byste se měla podle odbornice na pleť stoprocentně vyvarovat, je odličování klasickým mýdlem a tekoucí vodou. „Voda z kohoutku obsahuje chlór, který především citlivou pleť velmi vysušuje. Pleti dále nesvědčí ani příliš studená nebo horká voda,“ uzavírá dermatoložka, podle které by kvůli praktikování této odličovací metody byla vaše pleť nezdravě napnutá, vysušená a dost podrážděná.