Popraskané rty k polibku ani trochu nevybízejí a pocit permanentního pnutí rtů je navíc pořádně nepříjemný.

Obzvlášť v zimě, kdy rty dostávají od mrazu a vichru zabrat, by vám proto měl dělat každodenní společnost kvalitní balzám na rty – jaký si vybrat a existují i další vychytávky?

Rty nemají vlastní tukovou vrstvu, proto velmi rychle vysychají. V chladných a sychravých dnech je přitom neschováte pod čepici, rukavice nebo kabát jako ostatní části těla, a tak musí chtě nechtě nepříznivému počasí čelit prakticky neustále…Balzám na rty, který vaše rty dostatečně zhydratuje a vyživí, je proto hotová nutnost.

Pomůžou oleje, vitaminy a bambucké máslo
Jaké složky by měl váš balzám na rty ideálně obsahovat? V první řadě takové, které vaše rty příjemně zvláční a vyhladí. Výborné zvláčňující a hydratační účinky má například bambucké máslo, různé druhy olejů, například ten jojobový, a dále i vitamin E. Ten zároveň působí jako skvělý antioxidant, který rty chrání i před stárnutím a poškození sluncem. Vhodné jsou pak samozřejmě i balzámy na rty s vysokým SPF – vyšší ochrana by vašemu balzámu neměla stoprocentně chybět v případě, že se s ním chystáte vyrazit do hor.

Jednou za čas rtům dopřejte i kyselinu hyaluronovou
Kromě balzámu můžete své rty důkladně zhydratovat také pomocí výplně s kyselinou hyaluronovou – látkou tělu vlastní, která je pro hydrataci a regeneraci rtů přímo klíčová. Kromě toho, že rty dostatečně vyživíte a zhydratujete, ale ošetření nabízí i další výhody: „Rtům dodáte potřebný objem a zvýrazníte i upravíte jejich konturu, případně vyřešíte problém s asymetrií rtů," říká korektivní dermatoložka Markéta Majerová z MEDICOM Clinic.

Aplikace výplně se provádí mikrokanylkou nebo mikrojehličkou a ošetření nebolí. Ještě před jeho začátkem se totiž rty potírají znecitlivujícím emla krémem. Některé výplně už anestetikum dokonce obsahují. „Jedná se o velmi rychlé ambulantní ošetření, jehož efekt vydrží přibližně 6–10 měsíců. Záleží na kvalitě výplně, na použitém množství i na věku. Po vymizení efektu je pak vhodné aplikaci zopakovat," dodává nakonec dermatoložka.