Rádi se opalujete a přejete si, aby vám krásné opálení vydrželo co nejdéle?

Nebo jste to se sluníčkem tentokrát trochu přehnali a teď váháte, jak dát kůži podrážděné sluncem první pomoc? Na péči o pokožku po opalování jsme se zeptali přímo dermatoložky.

Ať už si užíváte slunce v Česku, vysoko v horách nebo na luxusní exotické dovolené, pamatujte, že stejně jako je důležité pokožku na opalování předem připravit a chránit ji během pobytu na slunci, smysl má i následná péče o ni. „Po opalování je cílem pokožku zklidnit, dostatečně zhydratovat a zregenerovat. Snažit se zmírnit její suchost i olupování,“ potvrzuje na úvod MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic.

Po opalování si proto kůži zvykněte hýčkat snadno roztíratelnými tělovými mléky, tělovými másly nebo oleji bohatými zejména na regenerační a hydratační složky. V případě spálení je pak vhodné využít přípravků v podobě gelů nebo například pěn ve spreji. „Ještě před jejich aplikací ale kůži raději osprchujte a k umytí použijte mýdlo s neutrálním pH,“ doporučuje Katarína Třísková, podle níž by měly tyto přípravky obsahovat nejen ony zklidňující a hydratační látky, ale například i antioxidanty, jejichž nejčastějšími zástupci jsou vitaminy E a C.

Kromě toho se však do krémů po opalování hojně přidává také panthenol (1–5 %), aloe vera, koenzym Q10, niacimid, karnosin, kyselina alfa-lipoová, glycerin, nejrůznější rostlinné extrakty (levandule, černý bez, máta, pryskyřičník…) nebo třeba zelený čaj. „Dále to jsou preparáty s DNA. Jedná se o reparační enzymy, které přirozeně podporují opravné mechanizmy po působení UV záření na kůži a zmírňují předčasné stárnutí pokožky,“ tvrdí dermatoložka Katarína Třísková.

Důslednou péči o pokožku pomocí kvalitních přípravků po opalování si navíc vysloužíte ještě jeden příjemný bonus – dlouhotrvající opálení. Kromě zklidnění a hydratace kůže totiž tyto produkty dovedou prodloužit dobu, po kterou vaše pokožka vydrží nádherně bronzová. A pokud si místo sexy bronzu vysloužíte rudá záda a nos, nebo nepříjemné až bolestivé zarudnutí jiné kritické partie? Skvělými s.o.s pomocníky jsou také obklady ze zeleného čaje, bílého jogurtu nebo i silnější vrstva pěny s panthenolem. Případně se nebojte vyhledat ani kožního lékaře, který vám pro nápravu sluncem spálené kůže předepíše vhodné přípravky.