S přibývajícím věkem v pleti přirozeně ubývá kolagenu a elastinu – látek tělu vlastních, zodpovědných za pružnost a elasticitu pleti. Kůže tedy stárne, stává se ochablou a povislou, zároveň na ní neustále přibývá jemných linek a vrásek. Čím přirozený proces stárnutí pleti zpomalit?

Marná sláva, proces stárnutí pleti sice nezastavíte, ale rozhodně ho můžete výrazně zpomalit. Jak? Ideální cestou k pevnější, vitálnější a na první pohled mladší pokožce je kombinace kvalitní anti-age kosmetiky, která podporuje zpevnění kolagennových a elastinových vláken v pleti, spolu s takovými druhy estetických ošetření z oblasti estetické medicíny, které v kůži zaktivují jeho opětovnou tvorbu.

„Produkci kolagenu v pleti lze podpořit v podstatě jakýmkoli esteticko-dermatologickým ošetřením, při kterém dochází k mikroskopickému narušení povrchu kůže. Tímto procesem se totiž kůže přirozeně začíná hojit a právě při její regeneraci postupně dochází k obnově tvorby kolagenu,“ vysvětluje korektivní dermatoložka doktorka Iva Obstová z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Podpořit opětovnou tvorbu kolagenu pak dokáže například radiofrekvence. Jedná se o ambulantní ošetření, při kterém dochází k žádoucímu prohřátí pleti. Přibližně hodinu předem se na pleť aplikuje znecitlivující krém s anestetikem, aby byla následná procedura bezbolestná, maximálně při ní bylo možné pociťovat mírné pálení. „Je však dobré připravit se na fakt, že po radiofrekvenci bývá pleť začervenalá, někdy i mírně oteklá, zároveň se na ní vytvoří drobné stroupky,“ upozorňuje raději na běžnou reakci pleti lékařka Iva Obstová.

Jak dlouho po ošetření zůstává pleť takto podrážděná, to prý záleží na stupni její citlivosti. První 3 dny po radiofrekvenci je každopádně vhodné nechat pleť odpočívat bez make-upu a také ji nejméně 4 týdny chránit před sluncem. „V případě nutnosti ovšem lze začervenání pokožky zakrýt třeba lehkým tónovacím BB krémem. Poté ale klientkám zcela výjimečně doporučujeme spíše nedbalost v odličování, aby se zabránilo dalšímu podráždění pleti,“ dodává nakonec odbornice na pleť, podle níž je vhodné radiofrekvenci podstoupit ideálně třikrát v intervalu 4–6 týdnů. Nevýraznější efekt vypnutí a projasnění se prý na pleti projeví asi za 2–4 měsíce po ošetření.