Oteklé a unavené oči orámované tmavými kruhy a vráskami vás trápit nemusí, pokud pleti očního okolí věnujete dostatečnou péči.

Pravda, otoky pod očima sice nezmizí pouhým lusknutím prstů, ale pomoc od nich určitě existuje. Kromě kvalitního spánku, který je alfou a omegou odpočaté pleti, se jemné a citlivé kůži kolem očí samozřejmě vyplatí dopřát také speciální péči v podobě očních krémů.

Jak si vybrat

Přípravek vybírejte s ohledem na svůj věk a problém, který vás v očním okolí nejvíce trápí. Můžete si pořídit oční krém zaměřený právě na tmavé kruhy pod očima, zklidňující hydratační oční gel nebo chladivý roll-on. Stejně tak ale můžete používat oční krém z omlazující řady anti-age. To v případě, že vám vadí zejména drobné vrásky kolem očí.

Spásné složky

Co se týče složení očních krémů, vybírejte především produkty obsahující proteiny, peptidy, aminokyseliny a vitaminy A, E, C nebo vitamin K. Skvělý efekt mají také oční krémy, v jejichž složení se nachází extrakt ze zeleného čaje, okurky a kyselina hyaluronová. „Jedná se o látku tělu vlastní, která mimo jiné platí v současných trendech estetické medicíny spolu s bo-tulotoxinem za nejčastěji využívanou látku k efektivnímu omlazení pleti,“ dodává korektivní dermatoložka, doktorka Iva Obstová z Medicom Clinic.

Domácí s.o.s. triky

Pokud se špatně vyspíte a po ránu hledáte účinnou a rychlou pomoc, jak zmírnit otoky pod očima, můžete vyzkoušet i některou z osvědčených babských rad. Například vložte na pár minut do mrazáku obyčejnou čajovou lžičku nebo vylouhovaný sáček černého či zeleného čaje a poté si tento ledový obklad přiložte na víčka a chvilku ho na nich nechejte působit. Otoky by měly po chvíli ustoupit.

V rukou odborníků

Jestli jste už ve fázi a životní etapě, kdy neřešíte pouze občasné otoky pod očima dané zejména únavou a nevyspáním, ale vadí vám i tukové váčky pod očima, které člověku přidávají na věku a znesnadňují mu vidění, pouhé krémy ani domácí s.o.s. triky vás už ovšem nespasí. V takovém případě vám přinese spolehlivou úlevu plastická operace spodních víček, a to buď klasicky skalpelem nebo třeba laserem.

Speciální laser

„Operace dolních očních víček laserem, tzv. dolní transkonjunktivální blefaroplastika, je nyní velmi oblíbenou metodou. Zákrok se provádí v krátké třicetiminutové narkóze laserovým skalpelem spojivkou. Obrovskou výhodou této laserové techniky je, že se vše obejde bez kožního řezu, šití a následné jizvičky,” říká doktor Michal Puls, plastický chirurg a přimář kliniky Medicom Clinic.