Trápí vás neustále suchá kůže, stále se vám nedaří zajistit pokožce dostatečnou hydrataci? Poličte si na vhodnou kosmetiku a protože ani ta není všemohoucí, pátrejte i po dalších příčinách a možnostech, jak problém s extrémně suchou kůží řešit.

Možná máte pocit, že o svou pokožku pečujete správně. Po každé koupeli se důkladně natíráte tělovým mlékem nebo máslem a kdykoli se na vaší kůži znovu objeví první známky šupinatění, ihned se natahujete po příslušné tubičce, abyste kůži zajistila další dávku výživy a hydratace.

Ani výživná či hydratační tělová mléka a másla ovšem nejsou všemocná. Možností, jak o příliš suchou pokožku pečovat, stejně jako příčin, které její vysoušení způsobují, totiž existuje mnohem víc…

Na vině jsou geny i špatná životospráva

Na stavu kůže se podepisuje bezpočet faktorů a mnohé z nich bohužel neovlivníme. Typ pokožky máme daný geneticky a kromě genů se na pokožce značně podepisuje také aktuální roční období. „V zimních měsících se tvorba tuku v kůži snižuje až o 30 %, proto máme pokožku susší a musíme ji častěji promazávat výživnými krémy," vysvětluje Markéta Majerová, korektivní dermatoložka z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Podle ní suché pokožce nesvědčí ani přímé slunce, horká koupel, celkově častější koupání a polehávání ve vaně, stejně jako třeba používání pěn do koupele. Suché pokožce pak samozřejmě nepomáhá ani alkohol, cigarety a nedostatek spánku. Sečteno a podtrženo: všechno nelze svádět jen na geny, mnohé prostě zaviní i náš životní styl a životospráva zatížená cukrem, solí a konzervovanými pokrmy. „Cukr působí negativně na tvorbu kolagenu, který udržuje kůži pružnou, jemnou a dostatečně zhydratovanou. Kombinace soli a cukru je pak v některých konzervovaných potravinách přímo kritická," varuje dále odbornice.

Chcete-li udělat své suché pokožce dobře, posviťte si proto i na svůj jídelníček. Zaměřte se na zdravé tuky obsažené v ořeších, rostlinných panenských olejích, tučných rybách i avokádu. Častěji mlsejte jahody, ostružiny, chia semínka, k svačině přikusujte třeba salátovou okurku.

Z kosmetiky vytěžte maximum
Pokud jde o kosmetické přípravky, podle dermatologů se vyplatí zaměřit na takové, které pokožce doplní chybějící tuky a posílí její lipidovou kožní bariéru. „Ideální jsou produkty bez parfemace a zbytečných éček," tvrdí Markéta Majerová. A jestli chcete, aby se látky obsažené v tělovém mléku do vaší pokožky co nejlépe vstřebaly, dopřejte pokožce dvakrát do týdne i peeling. „Díky němu se složky obsažené v tělovém mléku, například urea nebo glycerin, ještě lépe vstřebají do pokožky," přidává svůj tip na závěr korektivní dermatoložka Katarína Třísková.