Krásné počasí si letos dávalo na čas, ale konečně se umoudřilo a na obloze poslední dobou vládne slunce. Těšíte se, jak vaše tělo získá krásně snědou barvu?

Abyste se dočkali bronzového happyendu, zopakujte si ještě před vystavením kůže slunci zásady zdravého opalování.

I když většina z nás sluníčko a opalování miluje, k letnímu počasí snědá pleť zkrátka neodmyslitelně patří a je proklatě sexy, všichni zároveň moc dobře víme, že slunce dokáže být i zrádné a pořádně naší pokožce zavařit.

„O škodlivosti UV záření se píše již řadu let a jeho negativní účinky se na kůži s věkem postupně načítají. Důsledná ochrana proti sluníčku ale dovede snížit jak předčasné stárnutí pokožky, tak i riziko spálení a v krajním případě vznik rakoviny kůže," otevírá téma korektivní dermatoložka MUDr. Markéta Majerová z MEDICOM Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie.

Bez sunscreenů to vážně nepůjde
Základním pilířem sluneční ochrany jsou proto jednoznačně opalovací krémy, tzv. sunscreeny, které pokožku před UV zářením chrání. Při vybírání vhodného stupně ochrany proti sluníčku se vyplatí řídit typem pokožky, věkem, místem pobytu a částečně i prováděnými aktivitami.

„ Za nízkou ochranu před sluncem jsou obecně považány přípravky s ochranou do SPF 10, střední ochrana je do SPF 25 a za vysokou ochranou považujeme hodnoty nad SPF 30," uvádí dále dermatoložka Markéta Majerová. Aplikaci sunscreenu je pak podle ní nutné v průběhu dne neustále opakovat. Účinnost krému totiž klesá vlivem pocení, otření kůže třeba o ručník a samozřejmě i po vykoupání.

Brýle, klobouk a další povinná výbava
Ani při maximálně důkladné a opakované aplikaci krému či oleje na opalování nám ale podle odborníků žádný z přípravků nedokáže poskytnout 100 % ochranu před sluncem. I ty nejvyšší faktory SPF 50 a SPF 50+ totiž nabízejí jen asi 97 % nepropusnost slunečních paprsků.

Podle odborníků na kůži je proto velmi důležité dbát na komplexní ochranu před sluncem, která nespočívá jen v aplikaci krému s dostatečně vysokým SPF faktorem, ale také v nošení pokrývky hlavy, kvalitních slunečních brýlí a speciálních textílií. „Skvělým materiálem je polyester, ze kterého se k tomuto účelu vyrábějí trika a oblečení vhodné zejména pro koupání dětí se světlou až velmi citlivou pokožkou. Tyto textílie jsou vhodné také pro vodní sporty. Co se týče slunečních brýlí, měly by chránit nejen proti UV záření, ale i proti vysokoenergetickému viditelnému spektru EPF (= eye ptotection factor)," doporučuje nakonec dermatoložka Markéta Majerová.